DVA JELENA

POSTOJI zvanična istorija, u koju svi veruju, ona druga, tajanstvena, u koju veruju upućeni, i ona koja je najbitnija za jednu porodicu - istorija u kojoj je zabeležena suština jedne ljubavi, iz koje se izrodilo sve ostalo.

      

POSTOJI zvanična istorija, u koju svi veruju, ona druga, tajanstvena, u koju veruju upućeni, i ona koja je najbitnija za jednu porodicu - istorija u kojoj je zabeležena suština jedne ljubavi, iz koje se izrodilo sve ostalo.

JEDNO beogradsko mesto slovi za ono u kojem su se "rađale" takve "istorije". Dabome da je to kafana, i naravno da je ugledna, i svakako da je svima poznata. Ali je istovremeno diskretna. Kako je moguće biti nevidljiv u centru grada, onda kada ne želite da vas drugi vide, a opet, svima poznat kada na taj isti grad neko gleda iz daleka?

Pitajte ljude iz "Dva jelena".VAŽNO je znati kako je neko pametan svojevremeno sanjario o uvođenju "Banke vremena", začudnog mesta u kojem bi svako mogao da odloži one dragocene trenutke koji imaju vanbremensku boju, i da ih čuva za neko doba kad mu ponedostane energije ili ljubavi.

BEOGRADSKO okupljalište boema sačuvalo je sećanje kako je ugledni književnik Antun Gustav Matoš, sedeći u "Dva jelena" sa svojim savremenicima i ljudima od pera uspeo da ovekoveči misao koja je njegovu bratiju privukla kafanskom stolu. Pomalo su mu svi zavideli, jer je izrekao kako "su sećanja kao pogled kroz ključaonicu. Kroz njih se vidi više nego kroz širom razjapljena vrata". Valjda su to i njegova kafanska sabraća htela da kažu, ali im je ostala samo ozarenost što je makar neko njihov uspeo da izrekne nešto nalik njihovim mislima. Zato je ovaj vremeplov toliko dragocen.MESTO u koje ste kročili ulazeći u "Dva jelena" nije isključivo mondensko, ili iziričto statusno, niti samo boemsko, ali je sve to odjenom. Ovde ste ušli u energetski vrtlog u kojem nastaje tradicija. A pouzdano znamo da su oni pre nas bili dovoljno mudri da, dok stvaraju beogradsku duhovnu istoriju, izaberu pravi ambijent  za takav čin.

Ako je bitno da čovek dva puta meri, jednom seče, a zauvek se seća, onda je svadbeni čin početak putovanja koje treba svakako pamtiti doveka. Svi koji su odlučili da venčanje krunišu odlaskom u Skadarliju, okruženi su zidovima koju su već upili suštinu Beograda. Zato nije začudno što se decenijama kasnije vraćaju baš ovde. Ovde je sve počelo.

"DVA JELENA" su mesto gde su venčanja srdačno odzvanjala i pre jednog i po veka, a varoški boemski duh je ostavljao poseban začin i ukras na mladenačkoj torti.Neko mudar reče kako je skadarlijska kafana "Dva jelena" mesto gde nastaju uspomene. Kao malopre Matoš, mnogi su ovde hteli da izreknu sličnu misao, ali nisu uspeli toliko efektno da je doume. Eto, ovde vas čeka na poslužavniku i rečenica kojom ćete moći da se poslužite kada krenete dalje, i kada se sa toplim pogledom osvrnete na svoje uspomene kojima ćete jednom meriti veličinu života.Između kafanskih stolova, uz muzičare koji obazrivo vrebaju treptaj duše kojoj treba podrška, odzvanjaće još mnoga sećanja na neke dragocene momente koje svako od nas drži u herbarijumu sećanja, kako neka dragocena biljka ne bi ostala zaboravljena.

To je onaj trenutak kada mladić izvadi prsten uznemireno čekajući odgovor buduće verenice, ili onaj kada njih dvoje budu slavili rođendan nekog trećeg, malenog nastavljača porodične sreće... Trenutak kada se okupe svi iz generacije vršnjaka koji su "eto, juče bili maturanti a vidi kako je već prošlo dvadeset godina" ili se u cenjenoj kafani suoče iskusne starine sećajući se mladalačkih smicalica i časteći jedan drugog komplimentima "au, što dobro izgledaš...."        Svi su tu. Decenijama.

        I tako 180. godina.

        Mora da tome postoji neki razlog.

        MESTO GDE NASTAJU USPOMENE.

http://www.dvajelena.rs/sr/svadbe

Ovaj tekst je pogledan ukupno: 2512 puta

Komentari:

 

Ostavi komentar:

Autor:
Komentar:

 

  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?