Magazin

Mit o biserima i suzama

31.07.2020 Video

Biseri su od davnina bili idealan poklon za venčanje, jer predstavljaju nevinost i čistoću. To je vekovima najvredniji dragulj koji simbolizuje iskonsko savršenstvo.

Legenda o biserima potiče iz hiduističke religije, još pre više od 1000 godina, kada je Krišna izronio iz dubina mora sa četiri bisera i poklonio ih svojoj ćerki na dan venčanja.

Stari Grci su pak verovali, da poklanjanjem bisera na venčanju osiguravaju bračnu harmoniju, i da će mlada na taj način biti zaštićenja od plakanja.

Međutim, danas često možete čuti i razna verovanja, kao što je, da mlada ne sme da nosi bisere na dan venčanja, jer oni simbolizuju suze. Kažu, ako ih nosi, plakaće dosta tokom braka i koliko ogrlica ima bisera, toliko  će imati razloga da bude uplakana.

Opet, sa druge strane, većina smatra da je sve ovo samo praznoverje.

Kroz istoriju nošenja bisera, shvatićemo da su imali isključivo pozitivna obeležja: iskrenost, skromnost, čistoću, vernost, sreću, ljubav, uspeh...

Otuda i širom sveta možemo primetiti da se raskošne venčanice ukrašavaju nizom bisera, a mladama na dan vencanja poklanjaju ogrlice, narukvice i minđuše od bisera.

Početkom prošlog veka biseri su postali nerazdvojni deo svadbe i venčanja, kao što su danas možda dijamanti.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem