Magazin

Kako podeliti kućne poslove i sačuvati skladan brak?

13.12.2021

Bliži vam se venčanje i početak zajedničkog života, a vi umesto da uživate, razmišljate da li će razmirice oko čišćenja, pranja i peglanja, narušiti odnose u vašoj novoj zajednici?

Iako vam prijatelji i rodbina govore da preterujete i da se samo opustite, vaše brige ipak jesu opravdane! Kako pokazuju podaci iz jedne studije koju je sprovela Harvardska poslovna škola, čak se 25% parova rastane zbog tako jednostavne stvari kao što je usisavanje ili pranje sudova.

Međutim, to ne mora biti slučaj sa vašim supružnikom. Uz malo više tolerantnosti i spremnosti na dogovor nesuglasice zbog nereda u domu mogu biti razrešene i bez razvoda. Evo nekoliko primera kako podeliti kućne poslove i sačuvati brak!

#1 Objasnite zašto ne možete sve po kući očistiti sami

Jače polovine, zbog tradicije i kulture u kojoj živimo, obično smatraju da su kućni poslovi rezervisani samo za dame i da muškarci nemaju nikakve veze sa tim. Ipak, i ovakvo razmišljanje se može promeniti temeljnim i otvorenim razgovorom sa partnerom!

Sve što treba da uradite je da vašem dragom objasnite zašto ne možete i ne treba da sve po kući očistite i sredite sami. Navedite mu primere svega što činite tokom nedelje. Zatim ga pitajte kako bi se on osećao da posle celodnevnog radnog dana mora da dođe kući i pored silnog umora još i da kuva, briše prašinu i glanca, bez bilo kakve pomoći. To će ga sigurno nagnati na razmišljanje i pružiti mu uvid u vašu perspektivu.

Takođe, nemojte dozvoliti da za neizvršavanje određenih poslova u kući opravdanje supružniku bude to što ne ume da ih obavi. Na primer, izgovori da ne ume da uključi veš ili sudomašinu su apsolutno neprihvatljivi. Danas postoji veliki broj uređaja raznih proizvođača, poput Candy veš mašina, Bosch ugradnih ploča ili Beko sudomašina, koji su poprilično laki i intuitivni za korišćenje. Uz to je većina ovakvih aparata povezana sa pametnim telefonima, te ih je vrlo jednostavno putem aplikacije uključivati i isključivati u samo nekoliko poteza.

Bračni par

 #2 Neka svako radi ono što najviše voli!

U porodici se neko opušta dok pere sudove i pevuši, drugima je zanimljivo i inspirativno kuvanje i izmišljanje recepata, treći rado nameštaju krevete i menjaju posteljine. Zato bi najbolje bilo, za uživanje u bračnom životu, da svako radi ono što voli i što ga relaksira!

Ako vaš partner ne voli da prostire veš, ima alergiju na prašinu, te ne može da usisava ili jednostavno mu predstavlja pravo mučenje ribanje kupatila, zapitajte ga šta mu najviše prija da obavlja od kućnih poslova. Na taj način neće biti bilo kakve svađe i problema, a ceo će dom da zablista!

#3 Napravite plan kućnih poslova

Sve može da se postigne uz malo dogovora i pravu organizaciju! Pa, tako i u nedelji prepunoj radnih obaveza može da se nađe vremena za sređivanje ormara ili pranje tepiha.

Naravno, potrebna je zajednička volja i želja oba partnera, zbog čega bi bilo dobro da i jedan i drugi sednete i jednom u sedam dana napravite plan svih kućnih obaveza. U njega uvrstite sve što smatrate da je važno, poput čišćenja kotla za grejanje, menjanja sijalica, pajanja paučine na tavanu, pa sve do najsitnijih obaveza koje morate obaviti tokom naredne sedmice. 

Dok delite zaduženja, nemojte biti beskrupulozni. Ako su partner ili partnerka previše opterećeni na svom radnom mestu ili su pod određenim stresom, pokušajte da ih te nedelje barem u vašem domu maksimalno rasteretite i poštedite kućnih poslova.

#4 Dajte vremena da se uigrate

Ukoliko pre venčanja niste živeli zajedno, dajte vremena da se uigrate. Nemojte odustajati od zajedničkog života zbog nekoliko sukoba oko čišćenja. Možda treba vremena dok vaš supružnik shvati da vam smeta kad ostavlja čarape po podu, a vaša partnerka počne da čisti stvrdnutu pastu na ogledalu i u lavabou posle pranja zuba.

Kućne obaveze ne moraju biti nikakav problem! Ako imate otvoren razgovor, dobru komunikaciju i želju da zajedno održavate čistim prostor u kome živite, apsolutno nikakvo ribanje tuš kabine, uključivanje veš mašine i pranje zagorele šerpe neće predstavljati razlog za nesuglasice u braku.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem