Magazin

Zaduženja kume

02.07.2020 Video

Kuma

Većina nas je svoju kumu odredila još u detinjstvu. Obično za kumu biramo svoju najbolju drugaricu za koju nas vezuju uspomene. Ponekad to budu sitni mladalački nestašluci, ljubavni problemi, nezaboravna putovanja... Zajedničko svemu tome je što smo sve to preživele sa osmehom, suzama, razaočaranjima I ushićenjima.

Zato za kumu biramo osobu sa kojom želimo da zadržimo ili pak da ostvarimo I produbimo novo prijateljstvo. Da li će to biti drugarica iz osnovne ili srednje škole, ili možda koleginica s posla, nije ni važno sve dok ta osoba zavrednuje naše poverenje I ljubav.

Dan venčanja je za mladence najvažniji dan. Zato je jako bitno da tog dana uživaju I da im ništa sa strane dodatno I nepotrebno ne donosi nervozu.

Biti kuma I mladina desna ruka je veoma lepo, ali I odgovarano zaduženje. Pored mladenaca I kumovi spadaju u najvažnije učesnike svadbe. Svi pogledi su usmereni na njih, zato je otmeno ponašanje izuzetno važno toga dana. Vi kao kuma imate određenu odgovornost I morate voditi računa o svom ponašanju, uprkos atmosferi koja vas ponese. Verujem da sve delimo mišljenje da pijana kuma nije baš lep prizor na svadbi. A da ne govorimo kakav bi stres pretrpela mlada zbog toga.

Kuma, isto tako, ne bi trebalo da kuka I da se žali na svadbi. Da joj je prevruće, da je preglasna muzika, da joj je dosadno...Sve to pada u zaborav I kuma mora odgovorno I hrabro da se izbori sa svim neprijatnostima.

Kašnjenje na svadbu je nezamislivo. Poznato je da svadba kreće od ranih jutarnjih časova. Tu spada vreme same pripreme za taj dan: nameštanje frizure, šminkanje I oblačenje. Kako biste kao kuma došli kod mlade na vreme, najbolje je da ustanete neki sat ranije. Blagovremeno počnite I završite sve oko svojih priprema, ne stvarajući  dodatnu nervozu ni sebi, a ni najboljoj drugarici.

Da bi venčanje prošlo u najboljem redu, neophodno je da svojoj drugarici pružite što je moguće veću podršku.

Postoji mnogo stvari u kojima kuma pomaže mladi, kako pre, tako i za vreme samog venčanja.

Pre venčanja možete joj pomoći oko organizacije devojačke večeri ili joj sami organizujte istu kao iznenađenje. Idite sa njom u kupovinu i pomoziti joj pri odabiru venčanice, cipela, nakita, dekoracije i svih ostalih pratećin elemenata venčanja. Budite joj uvek na raspolaganju i podrška u svemu.

Postoje neki od običaja koje bi trebalo da ispoštujete kao kuma na venčanju:

  • kupovina drugog bidermajera
  • pored poklona za mladence, poželjno je da donesete i tortu
  • u zavisnosti od organizacije svadbe i muzike, naručivanje pesama je isto jedna lepa obaveza kume
  • prigodna zdravica za mladence

Sve ovo, naravno, zavisi od dogovora sa mladencima. Ponekad mladenci ne žele svoje kumove da opterete finansijskim obavezama, pa većinu kupovine preuzmu na sebe.

Važno je da na dan venčanja mladi pružite maksimalnu podršku I da shvatite da ste privilegovani. Imate posebno zvanje I red je da ga I opravdate. Svaka mlada će biti nervozna. Vaše je da je nasmejete, pripomognite joj oko vela, ogrtača, pričuvate joj bidermajer ili torbicu.  Na samoj ceremoniji venčanja vaša dužnost je da stojite pored mlade i potpišete se kao svedok zaključenju tog braka. Uvek joj se nađite da pripomognete oko raznih sitnica.

Na kraju će sve biti dobro. Uživaćete na venčanju i sa svadbe poneti album predivnih uspomena.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem