Magazin

5 svadbenih običaja koji su i danas aktuelni u Srbiji

01.09.2022

Prilikom planiranja venčanja potrebno je obratiti pažnju na mnoštvo detalja, zbog čega je veoma lako da se desi da nam nešto i promakne. U Srbiji postoji veliki broj svadbenih običaja i oni se najčešće razlikuju na osnovu predela iz kojih potiču. Što je samo otežavajuća okolnost, ako ste planirali da napravite tradicionalno srpsko venčanje.

Kako bi vam olakšali organizaciju svadbe, odlučili smo da u daljem tekstu izdvojimo neke od najčešćih svadbenih običaja,  pomoću kojih ćete uspeti da napravite tradicionalno svadbeno veselje.

#1 Pozivanje svatova je tradicionalni način pozivanja gostiju

Mnogi ovaj običaj i danas poštuju, pozivanje svatova predstavlja tradicionalni način pozivanja gostiju na svadbu. Svatovi se pre nisu pozivali na svadbu pozivnicom, već im se vest lično donosila na kućni prag od strane buklijaša.

Tradicionalno su buklijaši bili isključivo glave porodice, oni bi išli po selu sa buklijom i gostima uz obaveznu zdravicu saopštavali vest o svadbi.

Danas se za buklijaše najčešće biraju mladin otac i brat ili mladoženja lično, oni sa sobom nose bukliju odnosno čuturu napunjenu vinom ili rakijom i tradicionalnu zastavu Srbije.

Zastave Srbije mogu se naći u prodaji online ili u štamparijama velikih formata, dok se buklija kupuje na pijaci ili u prodavnicama tradicionalnih suvenira.

Kuće koje buklijaš posećuje ga po običaju pozivaju da uđe unutra, kako bi ga podarili poklonima iz kuće, ti pokloni su najčešće u vidu peškira ili krpa koje se vezuju za čuturu kao ukras.

mladenci u zagrljaju

#2 Kupovina mlade može da bude veoma zabavna za sve goste

Prilikom dolaska po mladu, mladoženji i deveru je blokiran put od strane mladine porodice, kako bi došli do mlade potrebno je da se dogovore sa njenim bratom koliko je potrebno da plate kako bi je videli.

Za ovaj običaj su se nekada davale velike svote dukata i zlata, sve dok knez Aleksandar Karađorđević 1846. nije izdao naredbu u kojoj je rekao: “Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem”. Od tada je kupovine mlade zabranjena.

Danas se ovaj običaj simbolično zadržao, svojevrsna tradicija je postala to da se neko preruši u lažnu mladu. Lažna mlada se izvodi pred mladoženju, kako bi brat mogao da produži pregovore i kako bi se gosti zabavili.

Kada se napokon dogovore, dever ima zadatak, da do kraja svadbe sačuva mladu kako je niko ne bi “ukrao”, pošto se po tradiciji gosti takmiče ko će da ukrade mladinu cipelu koju je dobila na poklon od mladoženje. 

#3 Pucanje u jabuku - dokazuje veštinu mladoženje

Ovaj običaj je i dalje poprilično zastupljen u selima i ruralnim krajevima Srbije. Po običaju, budući tast ima zadatak da postavi jabuku na najvišu tačku kuće, kako bi proverio mladoženju pre nego što mu dozvoli da vidi mladu.

Mladoženja, kako bi dobio dozvolu da uđe u dvorište budućeg tasta, mora prvo da pogodi jabuku, tek kada to učini mladini roditelji smatraju da je on sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.

Mladina porodica izlazi iz doma tek kada jabuka padne na zemlju, nakon čega najčešće sleduje kupovina mlade.

#4 Bacanje bidermajera je najstariji svadbeni običaj na svetu

Ovaj običaj je tradicionalno vezan za venčanja u celom svetu, a ne samo u Srbiji. Istorijski podaci pokazuju da se bidermajer na svadbama baca još od 14. veka i da poreklo vodi iz Velike Britanije.

Prema predanju u Engleskoj se tada smatralo da venčanice donose sreću neudatim devojkama, zbog čega su gošće na svadbi često čupale mladinu venčanicu.

Međutim, kada su vremenom venčanice postale skuplje, mlade su kako bi sačuvale svoje haljine, morale da smisle način na koji će odvratiti pažnju neudatih devojaka sa svoje venčanice.

Kao rešenje su se dosetile da bacaju bidermajer, on se pokazao kao dobra distrakcija, zbog čega se i danas zadržao.

Ako je verovati običaju, devojka koja uhvati cveće na svadbi, može da očekuje udaju u narednih godinu dana.

cipele i bidermajer

#5 Prenošenje mlade preko praga je simbol dobrog početka

Prenošenja mlade preko praga uopšte nije nov običaj, prema istorijskim podacima ova tradicija postoji već nekoliko vekova unazad.

Ovaj običaj je počeo u Francuskoj zbog verovanja da su mladenci veoma skloni napadu zlih duhova i da mladoženja prenošenjem mlade preko praga štiti svoju ženu od takvih napada.

U Srbiji se ovaj običaj drugačije interpretira, kod nas mladoženja prenosi mladu preko praga zato što su se po srpskoj paganskoj tradiciji preci sahranjivali ispod kućnog praga.

Prenošenjem mlade preko praga mladoženja poštuje grobnicu svojih starih predaka i tako unosi mir u dom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste uspeli da saznate nešto više o tradicionalnim svadbenim običajima kod nas.

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem