Magazin

Tradicija nošenja burme i vereničkog prstenja na levoj ili desnoj ruci

29.06.2016

Da li ste odlučili na kojoj ruci ćete nositi burmu, simbol večne ljubavi i odanosti?

Neki kažu da je običaj da se burma nosi na desnoj ruci, neki tvrde da je pravilno na levoj.

Nekada su prsten nosile samo žene, odnosno, dobijale su verenički prsten i time bi ceremonija prstenovanja bila završena, a imala je simboliku iskazivanja poverenja u ženu kojoj se daje takva vrednost na poklon.

Krajem 19. veka je Američka juvelirska industrija otpočela kampanju koja je podsticala mladence da razmenjuju burme na svom venčanju. Posle perioda ratova i velike ekonomske krize, razmena prstenja je postala uobičajena na 80% venčanja, za razliku od samo 15% pre perioda svetske ekonomske krize.

U nekim Evropskim zemljama, venčani i verenički prsten su jedan komad nakita, s tim što nakon venčanja on ima ugravirana imena mladenaca i datum venčanja, i premešta se na drugu ruku.

Modernije vereničko prstenje se sastoji iz dva ili tri spojena prstena, od kojih se kasnije razdvajanjem dobijaju burme i prsten.

Ako su burma i verenički prsten, tradicionalno, dva odvojena prstena, pitanje je na kojoj ruci mlada treba da nosi verenički prsten pre, za vreme i posle venčanja.

Ne postoji strogo pravilo oko toga, ali postoji simbolika.

Mlada može verenički prsten za vreme ceremonije venčanja da nosi na istoj ruci na koju joj mladoženja stavlja burmu. Stavljanje burme preko vereničkog prstena označava da se veridba pretočila u brak.

Drugi način je da mlada nosi verenički prsten na jednoj ruci, a burmu da stavi na suprotnu ruku. Ovo je praktično jer se verenički prsten i burma neće međusobno grebati, tako da se ne oštećuju.

Treći je način da se burma stavi na levu ruku, a posle ceremonije venčanja da se verenički prsten premesti sa desne na levu, iznad burme. Na taj način se burma stavlja da bude bliža srcu.

Postoji običaj da se verenički prsten daje kumi ili deveruši koja ga čuva za vreme venčanja i onda ga vraća mladoj koja ga stavlja na ruku koju odabere sama.

Vena amoris - vena ljubavi

U nekim zemljama, burme se nose na levoj ruci. Prema starom verovanju, do četvrtog prsta na levoj ruci direktno iz srca dolazi vena ljubavi, latinski “vena amoris”. Zbog toga se burma stavlja baš na taj prst kako bi se održavala stalna zaljubljenost.

Ipak, postoji i manje romantično objašnjenje za nošenje burme na levoj ruci. Tako je mnogo praktičnije, kažu ljudi. Većina nas je desnoruka i pri svakodnevnim aktivnostima burma može da zasmeta, da se zakači, ošteti ili izgubi.

“Svaki čovek na levom ramenu nosi đavola, a na desnom anđela”


U drugim zemljama, kao što je Kolumbija, Danska, Nemačka, Grčka, Meksiko, Norveška, Peru, Poljska, Rusija, Španija (izuzev Katalonije), Makedonija, Ukraina, Venecuela i Srbija, burma se nosi na desnoj ruci.

Pravoslavni Hrišćani i stanovnici Istočne Evrope (osim Rumuna), takođe tradicionalno nose burmu na desnoj ruci.

Jevrejke nose burmu na levoj ruci iako za vreme venčanja ona stoji na desnoj ruci. U Holandiji katolici nose burmu na levoj, a protestanti na desnoj ruci. U Austriji, katolici je nose na desnoj.

Legenda kaže da običaj da se burma nosi na desnoj ruci potiče od Rimljana. Latinska reč za levo je “sinister”, koja u proširenom prevodu znači koban, mračan, nepovoljan, nesrećan, tužan, zloban.

Latinska reč za desno je “dexter” i ona je u engleskom jeziku evoluirala u “dexterity” što u prevodu označava spremnost, okretnost, veštinu, oštroumnost, spretnost. Otuda, leva ruka ima negativnu konotaciju, a desna pozitivnu. Iz istog razloga podižemo desnu ruku kada se zaklinjemo.

Nekada je običaj nalagao da kum kupuje burme mladencima. Danas je taj običaj pomalo stavljen u stranu jer mladenci žele sami da izaberu prstenje koje će nositi do kraja života i za njih su spremni da izdvoje nekada i veću sumu novca.

A onda, posle nekoliko dana nošenja, nije tako neuobičajeno da ljudi skinu i odlože u kutijicu svoj venčani prsten iz praktičnih razloga – žulja ih, nisu navikli na nakit, obavljaju posao za koji nije zgodno imati nakit – glumci, policajci, električari.
Oni često kažu da prsten nose u svom srcu, a ne na ruci. Neki parovi burmu nose na svom lančiću oko vrata.

Moderno je istetovirati burmu na prstu i tako večno nositi simbol večne ljubavi.

Autor teksta: Vencanja.com

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem