Magazin

Zaduženja kuma

02.07.2020 Video

Kum

Kao duhovni savetnici, kumovi imaju posebnu ulogu tokom venčanja. Tradicionalno, oni nude svoje blagoslove prilikom sklapanja braka i ostaju svedoci bračnog saveza. Zato se kum poštuje kao duhovni rod I za kuma se bira osoba od izuzetnog poverenja I važnosti. On ulazi u porodicu kao spona sa duhovnim I nemoguće je obaviti obred venčanja, a kasnije I krštenja bez prisustva kuma I njegovog blagoslova. Otuda I izreke “kum nije dugme” ili “Bog je na nebu, a na zemlji kum”...

U Rumuniji je običaj da kumovi kupju sveće jedinstva i drže ih tokom ceremonije.

Latino-kumovi obično bračnom paru predstavljaju Bibliju i krunicu, dok kumovi sa našeg podneblja, pored držanja sveća u crkvi, mladencima bacaju metalne kovanice dok napuštaju crkvu da bi ih blagoslovili prosperitetnim životom.

Još od davnina kod nas se poštuje “staro kumstvo”. To su kumovi koji su nas krstili I čine porodičnu tradiciju koja se prenosi sa kolena na koleno. Međutim, danas se ta uloga poverava najboljim drugovima ili drugaricama. Uglavnom stari porodični kumovi daju svoj blagoslov da mladoženja može uzeti drugog kuma na venčanju.

Biti kum na venčanju najboljem drugu je velika čast I obično se taj poziv ne odbija. Kum nema samo obavezu da drži sveće tokom obreda u crkvi ili da kupuje burme za venčanje, on je sve vreme prisutan kao svedok I podrška mladencima u svečanom danu.

Kumovi mogu pružiti svoju podršku mladencima na više načina. Među bitnim stavkama je  finansijska pomoć, tako što će kumove darivati određenom svotom novca (u skladu sa mogućnostima), a koja će biti znatno veća nego da to čine na venčanju druga ili rođaka.

Uloga kuma je privilegija koja se ne odbija I koja ga čini duhovnim rodom sa mladencima. Kum ulazi u porodicu kao svedok I zaštitinik ljubavi I veze dvoje ljudi, a kasnije I njihove dece.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem