Magazin

10 RAZLOGA DA ODABERETE FOTO KNJIGU

15.05.2019 Video

10 razloga da odaberete foto knjigu umesto klasičnog foto albuma

1. Kao na naslovnoj strani modnog časopisa

Verovatno niste imali vremena da u slatkoj ali često stresnoj groznici organizacije Vašeg savršenog dana potražite i foto albume u koje ćete smestiti uspomene kada se venčanje završi. Sama priprema za venčanje može iziskivati veliki utrošak energije kako bi sve bilo savršeno, tako da bi bila šteta da fotografije, kao jedan od krajnjih rezutlata i dokaza Vašeg truda budu zanemarene. Među klasičnim foto albumima je teško pronaći originalnan i poseban stil koji će ga razlikovati od svih drugih koje ste do tada imali. Dajete svoj novac, a pri tome dobijate prazne strane na kojima nema ni traga o Vama i Vašem velikom danu.

Ukoliko se odlučite za izradu foto knjige, dobićete proizvod dizajniran za Vas od korice do korice. Za koji god dizajn se odlučite - meki povez, tvrdi povez, platnene korice, na prvoj strani će se naći Vaša omiljena fotografija koja simbolizuje kako Vaš veliki dan, tako i sav trud uložen da se on realizuje. Dobićete modni časopis na čijoj naslovnici se nalazite Vi i koji nije sličan ni jednom drugom!

Foto Book

 

2. Kontrola nad sadržajem

U digitalno doba prevaziđena je izrada baš svih fotografija koje su zabeležene fotoaparatom. Svakako, više fotografija je uvek plus, lepo je imati uspomene viđene iz različitih uglova, ali to ne znači da baš svaka treba da bude odštampana i da je baš svima, osim možda Vaše mame, zanimljivo da pregleda preko 500 fotografija među kojima su i one sličnog sadržaja. Klasične fotografije mladenaca sa gostima ispred crkve ili u restoranu predstavljaju izvanrednu uspomenu za goste na divnu žurku koju ste im priredili, kao i Vama zabelšku o tome ko je sve došao da uveliča Vaše slavlje. Sve one mogu biti sačuvane na Vašem računaru, a one najlepše, najspontanije i najromantičnije treba izdvojiti i sačuvati na poseban način.

Foto knjiga predstavlja jedan od tih načina: originalan, kreativan i trajan dokaz. Na tridesetak strana (a može i više) imaćete sa ukusom predstavljene najbitnije momente Vašeg velikog dana koje Vam nikada neće dosaditi da prelistavate.

Foto Book

3. Ispričana priča

Fotografije u albumu ste sigurno i do sada slagali po vremenskom sledu događaja. Nema potrebe da drugačije bude i kod Vašeg svadbenog albuma. Ali, možda ste primetili da Vam većina albuma ne dozvoljava da menjate broj fotografija prisutnih na jednoj stranici, niti da manipulišete njihovom veličinom, okvirom i sl. Sigurno Vam se dogodilo i da ste jednu tematsku celinu morali da razdvojite na različitim stranama albuma baš zato što imate savršenih pet fotografija sa izleta na Skijatosu, ali onu petu morate da prebacite na sledeći dvolist i pomešate sa fotografijama sa Olimpa zato što dvolist albuma dozvoljava umetanje samo 4 fotografije.

Kod foto knjige se može manipulisati veličinom, proporcijama i brojem fotografija koje se prikazuju na dvolistu. Time je omogućen neprekidan tok priče o Vašem velikom danu, različitim dimenzijama fotografija ona dobija na dinamici, naglašavaju se bitniji trenuci od manje bitnih detalja.

Foto Book

 

4. Ostavite utisak na one koji nisu bili u prilici da podele Vaš dan sa Vama

Sigurno Vam se dešavalo da dok prijateljima koji nisu bili sa Vama pokazujete fotografije sa letovanja ili drugog bitnog događaja, imate utisak da im fotografije ne mogu ni približno prikazati događaje i predele onako velelpno kako ste ih Vi doživeli uživo.

Foto knjiga koja govori o Vama i Vašem velikom danu svakako ostavlja veliki utisak od samog početka. Verovatno ne znate mnogo ljudi koji imaju svoju knjigu, ako ih uopšte poznajete. Vaša priča ispričana kroz lepo ukomponovane kolaže, predstavljena na vrhunskom papiru kao iz najskupocenijih enciklopedija, posvećena samo Vama – od korica, do korica. Očaravajući utisak je neizbežan!

5. Pozadina svake strane po Vašem ukusu

Ako ste ikada poželeli da pobegnete od uobičajene i dosadne bele pozadine u foto albumima, fotografije sa Vašeg venčanja svakako predstavljaju savršen trenutak da to zaista i izvedete.

Sadržaj vaših fotografija najbolje će doći do izražaja na jednobojnoj pozadini, gde kod foto knjige pored bele možete odabrati pozadinu u crnoj, roze, plavoj ili drugoj boji. Takođe možete odabrati da pozadinu čini jedna od vaših fotografija ili neki od već izdizajniranihi pozadina koje idu uz programe za pravljenje foto knjiga. Učinite da uspomena na Vaše venčanje bude još jedan korak izvan granica na koje ste navikli!

6. Faktor iznenađenja

Postoje programi i Internet stranice na kojima možete sami kreirati i naručiti svoju foto knjigu, ali ukoliko se odlučite da neko to uradi za Vas, time ćete odabrati faktor iznenađenja koji će Vas sačekati kada knjiga dospe u Vaše ruke.

Pored prikazane priče, iznenadite sebe i tekstom koji će pratiti foto priču. Kreatoru Vaše knjige možete zatražiti da neke ili sve stranice budu obogaćene citatima o ljubavi iz na primer Novog zaveta ili odgovorima Vas i Vašeg supružnika na set istih pitanja tako što odgovore nećete otkriti jedno drugom dok ne dobijete svoju foto knjigu. Tako ćete uživati čitajući i upoređujući svoje i suprugove utiske o vašem velikom danu, a uspomena na detalje koji neizbežno zaboravljano, ostata će zauvek zabeležena.

 

7. Bez izgubljenih fotografija

Fotografije sa venčanja ćete sigurno dugo prelistavati, kako Vi, tako i vaši rođaci i prijatelji. Neretko se plastične pregrade klasičnih foto albuma lome vremenom i dolazi do ispadanja fotografija. Slično je i sa albumima u kojima se fotografije pričvršćuju na lepljivu pozadinu, a zatim prekrivaju celofanom. Ovako se lako desi da se fotografija zagubi, a i da neko pozajmi fotografiju koja nikada ne bude vraćena.

Odštampane na stranici knjige fotografije se ne mogu slučajno ili namerno pomeriti, niti neopaženo iskliznuti iz albuma, tako da ćete zagarantovano sačuvati svoje uspomene u celosti godinama.

8. Budite praktični - uštedite na prostoru i težini

Ekonomska situacija u Srbiji je često razlog da mladenci započinju zajednički život u malim stanovima. Ušteda prostora i funkcionalnost je izuzetno značajna, a sigurno ste svesni koliko su stari porodični albumi kabasti i teški. Debljinu svake strane klasičnog albuma čine dva sloja fotografija, jedan sloj plastike i dva sloja folije između fotografija.

Jedna strana foto knjige zamenjuje pet slojeva u klasičnom foto albumu, čime se štedi na zapremini, ali i težini. Prvo, foto knjizi je lako naći mesto na Vašoj polici ili fijoci, a takođe ju je lakše i spakovati u tašnu i poneti kolegama u kancelariju ili baki na selo da ih pogledaju.

Foto Book

9. Bez refleksije svetlosti i mehurića koji ometaju gledanje fotografija

Mehurići vazduha se stvaraju između fotografije i plastične zaštite u klasičnim foto albumima, pa posle mesec-dva fotografiju teško možete prepoznati iza njih. Takođe, iste plastične folije reflektuju svetlost tako Vas sprečavajući da vidite fotografiju bez neprestanog menjanja ugla pod kojim držite album.

U foto knjizi Vam mehurići neće smetati da u miru pregledate album bez stalnih zastajkivanja radi odizanja plastične zaštitie ili vraćanja pomerene fotografije na mesto. Možete odabrati foto papir ili papir visokog kvaliteta koji će utisak o Vašim uspomenama ostaviti boljim nego kada listate najskuplje modne časopise.

10. Dajte priliku detaljima koji Vam znače

Da li ste nekada razmišljali da postoje detalji koji nisu uobičajeni u foto albumu venčanja, a koje biste voleli da budu zabeleženi u Vašem? Da li, na primer, volite cipele i to je prvo što primetite kod ljudi? Zašto ne biste porazgovarali sa fotografom da „krišom“ fotografiše cipele Vaših gostiju ili, još bolje, zadate gostima zadatak da naprave zanimljive fotografije na temu cipela i pošalju Vam ih sutra dan. Zatim prosledite fotografije detalja kreatoru Vaše foto knjige od kojih on može kreirati jako zanimljiv kolaž.

Niz fotografija tematskih detalja odštampanih u klasičnom formatu venčanih fotografija (13x18cm) bi bili previše za Vaš klasičan foto album. Zamislite samo četiri ili više uzastopnih strana albuma samo sa cipelama odštampanim u tako velikom formatu! U foto knjizi se veličina fotografija može lako izmanipulisati i kreirati kolaž od zadatih detalja koji će statiti na jednoj strani. Time ćete dobiti jedan neobičan aspekt sa Vašeg venačanja koji će sigurno svako ko pogleda knjigu primetiti. A Vi ćete imati priliku da natenane pregledate detalje koje u gužvi Vašeg velikog dana sigurno nemate vremena da ispratite.

 

Autor teksta: Marijana Pantić
Fotografije: FotoLajza, www.facebook.com/fotolajza
Kontakt telefon: 064/46-10-383

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem