Magazin

DIJETA PRED VENČANJE

20.04.2019 Video

Održite visok nivo energije tokom dijete za venčanje

Ako želite više sreće, zdravlja, snage i lepote, a što manje stresa u periodu pred venčanje, ako vam se to čini nedostižnim, krajnje je vreme da shvatite da nije!

Užurbani način života i brojne obaveze mogu da dovedu do naglog pada energije. Ako se svakog dana trudimo da obavljamo sve više stvari odjednom, organizam se iscrpi. Zbog pada energije svakodnevne zadatke obavljamo sve sporije, a to se posebno izražava u periodu kada treba isplanirati venčanje, pa se osećamo kao da nam vreme stalno izmiče. Mnogi misle da skupi preparati vitamina i minerala, jesu najbolje rešenje, ali to nije istina.

DIJETA PRED VENČANJE, MLADA NA DIJETI

 

Jednostavan i prirodan način da energiju i odbrambeni sistem održimo na optimalnom nivou je da koristimo dobru hranu na najdelotvorniji način. Ona nije samo gorivo za organizam, nego i izvrstan način za sprečavanje mentalne i telesne tromosti. Imajte u vidu da hrana može da poboljša vašu efikasnost i da napuni telesne zalihe energije, kao što pogrešna ishrana može da vam iscrpi svu energiju. Sledite sledeće savete da postepeno podignete nivo energije!

ZDRAVA HRANA, DIJETA

Tokom Dijeta za mršavljenje dolazi do velikog pada energije koji se nastavlja mesecima posle njih. Ako se oslanjate samo na brze dijete i intenzivne fizičke aktivnosti, teško da ćete uspeti da smršate. Postavite ostvarive ciljeve i počnite sa mršavljenjem polako i razumno, da biste postigli siguran i trajan rezultat. Kilogrami se akumuliraju tokom godina, najčešće zbog načina života, a ne zbog prejedanja.

Čak i male promene u ishrani i načinu života, mogu da naprave velike pomake koji će vam značiti u periodu kada se spremate da stupite u brak. I sa zdravstvenog aspekta, opravdaniji je laganiji tempo. Postupnim mršavljenjem daćete svom telu vremena da se prilagodi i bićete puni energije, pa je neophodno da sa tim počnete na vreme.

ZDRAVA HRANA, DIJETA

Stres dovodi do povećanja kilograma, a to su potvrdile i brojne naučne studije. Jednostavne stvari, kao što je promena načina ishrane, mogu uveliko da pomognu da se oslobodimo od stresa. Među njima je i serotonin, materija koja deluje umirujuće na telo i um. Lučenje serotonina podstiču složeni ugljeni hidrati kao što su krompir, testenina, hleb, pirinač. Njegovu količinu možemo da povećamo jedući i hranu bogatu kalcijumom (mlečni proizvodi, riba s puno kostiju, tamnozeleno lisnato povrće, orasi, semenke), zatim hranu bogatu magnezijumom (mahunarke, povrće, meso, ribu, banane i braon pirinač).

SAVETI ZA ZDRAVU ISHRANU, VITKA MLADA

 

Za visok nivo energije i povećanje nivoa serotonina u ishranu uvedite namirnice bogate hranljivim materijama, i to tako da ih ujutru pojedete manje, uz postepeno povećanje do večeri.

Ugljeni hidrati - zahvaljujući njima mozak će ceo dan da proizvodi umirujući serotonin, zato jedite više krompira, testenine, hleba, sočiva, graška, pirinča i mahunarki.

Kalcijum - stimuliše proizvodnju serotonina, ali doprinosi očuvanju snažnih kostiju i zuba, pa je važan u prevenciji osteoporoze. Ovim mineralom su bogati mleko, sir, jogurt, riba s puno kostiju (sardine, losos), tamnozeleno lisnato povrće, suve kajsije, orasi i semenke.

Magnezijum - podstiče proizvodnju serotonina i oslobađanje energije iz mišića, zato jedite integralni hleb, lisnato zeleno povrće, mleko, jogurt, mahunarke, meso i banane.


SAVETI


4 obroka dnevno:

Doručak - žitarice, ili integralni hleb sa nekim mlečnim napitkom i voće;

Ručak - salata u kombinaciji sa proteinima, ali bez masti;

Večera - porcija testenine, ili pirinča sa mnogo povrća i malo posnog mesa. 

Međuobroci - kao užinu možete da jedete voće, ili da pijete dijetalne jogurte, pijte mnogo vode i ako baš ne možete da odolite, pojedite neki slatkiš. 

Brze dijete - nemojte ni da pomišljate na uspeh preko noći, čak i ako uspete da izdržite rigoroznu dijetu koja kao da daje rezultate, verovatno se radi samo o dehidraciji koju će telo veoma brzo vratiti. 

Vežbajte - fizička aktivnost troši kalorije, izgrađuje mišiće i daje tonus telu, a za mnoge je to dobar način kontrole apetita.

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem