Magazin

Njegova mama

16.07.2019 Video

Jasmina: Ludim zbog situacije u kojoj sam se našla. Za sve je kriva Brankova mama i njena posesivnost. Ona se odmah nakon Brankovog rođenja  razvela i kasnije se nije udavala jer je odlučila da ceo svoj život posveti Branku. Od kada se Branko pre nekoliko meseci odselio iz njihovog stana,  ona ga  ne ostavlja na miru. Zove ga po deset puta dnevno, a on juri u njenu kuću onog trenutka kada ga pozove da joj promeni sijalicu ili izmeri pritisak. Neprestano ga savetuje kako da opremi stan u kome smo nas dvoje u međuvremenu počeli da živimo zajedno. Čak je i dovukla neke stolice i stočić koje je kupila u jednoj antikvarnici, sa obrazloženjem da će do uneti duh otmenosti u naš stan!

Kada dođe kod nas, neprestano komentariše i zvoca oko svega što vidi. Stalno ispituje Branka šta je tog dana jeo i komentariše kako je smršao zbog nedovoljne i nekvalitetne ishrane, što mene izbezumljuje!  Uvređena je ako nemam vremena da razgovaram sa njom kada pozove telefonom ili dođe, i to prebacuje Branku. Poredi me sa njegovom bivšim devojkom, uvek ljubazno, ali otrovno. Svađamo se skoro svakog dana zbog nje. Branko me kritikuje da sam nervozna i gruba, govori da je ona usamljena, bolesna, stara, da je ceo život posvetila njemu i da neće još dugo živeti. Ja sam zaista na ivici živaca, nekad prekorevam nju, a nekad sebe, a sve češće želim da od svega odustanem i da odem daleko i od  Branka i od njegove majke!

Njegova mama

Sinoć smo se najžeće do sada posvađali, i to nakon njene posete, kada je počela da nas kritikuje oko toga kako mnogo trošimo novca na garderobu i izlaske, umesto da štedimo novac za venčanje. Ja sam po prvi put izgubila kontrolu i rekla sam da su naše venčanje i novac naša lična stvar i da nju ne bi trebalo da bude briga!  Njegova majka je u suzama isa napadom gušenja izjurila iz stana, a Branko je potrčao za njom, odveo je u Hitnu pomoć, a zatim kući. Kada se vratio, bio je jako ljut, vikao je i vređao me.  I ja sam bila ljuta, mada i uplašena i rastužena, znam koliko je u životu propatila i  namučila se da Branka izvede na pravi put. Kada se smirio, Branko je od mene tražio da dođem u Predbračno savetovalište, rekavši mi da moram da se smirim, da postanem razumnija i tolerantnija, da naučim da se slažem sa njegovom mamom i da budem ljubazna prema njoj. I evo me sada ovde, kod Vas. Pomozite mi, ne znam šta da radim. Volim Branka, i stalo mi je do naše veze, ali se bojim da  neće uspeti i da će problemi sa njegovom majkom i mojim odnosom sa njom vremenom biti sve veći. Brinem i za sebe, za svoje zdravlje, jer mi se čini da ću poludeti ako se ovakva situaciji nastavi.

Psiholog: Na prvoj seansi, Jasmina je delovala jako nervozno, uplašeno, tužno i ljuto. Bila je zbunjena oko toga ko je u ovoj situaciji u pravu  i da li ona i u čemu  greši. Nakon što je shvatila da njihova situacija neće biti bolja ukoliko Branko ne promeni puno toga u odnosu sa svojom majkom,pokušala je da sa njim o svemu otvoreno porazgovora. Rekla mu je da poštuje njegova osećanja prema majci, kao i sve ono što je ona učinila za njega, ali da je njeno uplitanje u njihov život čini nezadovoljnom, napetom i nekontrolisanom. Branko u početku nije razumeo njena osećanja i stalno ju je kritikovao, zbog čega se Jasmina osećala još gore. Nakon nekoliko žučnih svađa, usledilo je Jasminino odseljenje iz zajedničkog stana na nekoliko meseci. Njih dvoje su i u tom periodu održavali vezu, u kojoj su  su se tada osetili mnogo opuštenije, te su počeli da mirnije,  bez svađe i međusobnog optuživanja  razgovaraju o problemu koji imaju.

 

Posesivna majka

Potom je usledio i Brankov dolazak u Predbračno savetovalište. Sve dok nije shvatio da njegov odnos sa majkom preti da uništi vezu sa Jasminom, nije osećao potrebu za promenom. U toku njihove razdvojenosti, shvatio jekoliko mu je Jasmina važna i koliko je potrebno da izmeni svoj dotadašnji način života, uključujući tu vreme i energiju koju je posvećivao svojoj majci. Brankovo suočavanje sa problemom na samom početku bilo je otežano majčinim pozivom da se vrati u njihovu porodičnu kuću, što je Branko uspeo da odbije. Nakon ovog  prvog koraka, uspeo je i da uz mnogo truda, svojoj majci predoči koliko mu je važno kada ona poštuje njegovo vreme, osećanja, potrebe i intimu, uključujući tu i odnos koji ima sa Jasminom. Iako mu je na početku bilo jako teško da podnese majčine suze i optužbe, ostao je dosledan svojoj nameri da jasno uspostavi granice između nje i sebe, uključujući tu i odnos koji ima sa Jasminom. Ove granice podrazumevale su jasno iznošenje stava da je Jasmina osoba koju želi za doživotnog saputnika i da će budući kontakti sa majkom biti mogući samo ako ona bude poštovala Jasminu, njihovo vreme i intimu, kao i  potrebu da sami odlučuju kako će voditi svoj život, kako će se hraniti, oblačiti, trošiti novac.

Strpljivo, ali odlučno, Branko je majci predočio sve negativne posledice njenog dotadašnjeg uplitanja u njihov život. Branko je takođe mudro shvatio da je za promenu majčinog stava važno i da ona uspostavi neke druge emotivne relacije, te ju je podržao u njenim nastojanjima da pronađe i obnovi kontakte sa rođacima i prijateljima iz mladosti, kao i da se angažuje u pomoći oko čuvanja dece iz komšiluka, što je učinilo da se ona na jedan novi i drugačiji način počne osećati vrednom i prihvaćenom.

Jasmina i Branko su posle nekoliko meseci razdvojenosti, nastavili zajednički život, koji je bio neuporedivo opušteniji i skladniji. Brankova mama se okrenula svom životu i promenila je stav i prema Branku i Jasmini. Njih dvoje su shvatili  da je moguće ljubavlju i zajedničkim trudom prevazići sve probleme, uključujući tu i probleme koji  nastaju onda kada su roditelji sebični i posesivni.

Dobar odnos snaje i svekrve

Kad može uspeti: Ako vaš partner ima posesivne roditelje, morate insistirati da se suoči sa njima i da postavi granice u njihovim odnosima. Sve dok partner misli da je to vaš problem i odbija da reaguje, nastavićete da se udaljavate jedno od drugog. Možete mu predložiti da zajedno posetite Predbračno savetovalište kako biste dobili još nečije mišljenje. Vaš partner mora da odraste i zauzme čvrst stav, a vreme će pokazati kako će se to pozitivno odraziti na vašu vezu.

Kad ne može uspeti: Ako razgovarate o tome sa svojim partnerom i on uvek Vas optužuje, odbija da se suoči sa svojim roditeljima, a takođe i odbija da poseti Predbračno savetovalište, morate se zapitati zašto ostajete u toj vezi. Ona neće biti bolja i Vi već znate da se kida. U vezi ste sa nekim ko ima težak prtljag dužnosti prema roditeljima i ko emocionalno još nije napustio svoju kuću, te nije spreman da ima vezu odrasle osobe kojoj ćete Vi i vaše zajedničko dobro biti neprikosnoven prioritet.

Оlivеra Haјrоvić, spec.med.psihologije
Prеdbračnо savеtоvalištе
Makеdоnska 4, Bеоgrad
Kоnt. tеl. 063/7382204

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem