Magazin

Korisni saveti za trudnu mladu

15.01.2021

Bilo da ste planirale trudnoću ili se ona desila nenadano nakon planiranja venčanja, ili je pak slučaj da niste planirali ni drugo stanje ni venčanje, treba da prihvatite situaciju, a kada se dogovorite sa partnerom i odlučite da ćete organizovati proslavu, vreme je za planiranje.

Trudna mlada se susreće sa različitim dilemama i pitanjima, a mi ćemo se potruditi da vam u ovom tekstu odgovorimo na različite nedoumice i ohrabrimo da ponosno pokažete svoj stomak u beloj haljini.

#1 Kada je pravo vreme za venčanje?

Prvi trimestar predstavlja najrizičniji i u većini slučajeva najteži period trudnoće. Tokom prva tri meseca trudnoće, česte su  promene raspoloženja, pomešane emocije, ali i jutarnje mučnine. Stoga je jasno da ovo nije najbolje vreme za organizovanje venčanja i svadbe. 

Prvi trimestar je period kada radite prvi UZ, a ono što je posebno značajno, već u 10. nedelji trudnoće možete uraditi neinvazivni prenatalni test. Ovo je jedan od sigurnih načina da utvrdite eventualne promene na hromozomima, ali i za utvrđivanje pola bebe u trudnoći

Kada obavite ove preglede i utvrdite da nosite zdravu bebu, bićete mnogo opuštenije, a samim tim i spremne za planiranje venčanja. Savetujemo da svadbu organizujete u drugom trimestru trodnoće, jer ćete u tom periodu imati najmanje tegoba, a veličina stomaka vas neće sputavati u igranju sa dragim ljudima na podijumu. 

#2 Planiranje venčanja tokom trudnoće je teži posao 

Planiranje venčanja ume da bude zahtevan posao mladoj koja nije u drugom stanju, a trudnica će imati znatno više posla, ili će vam taj posao teže pasti. Zato je najvažnije da započnete na vreme sa planiranjem, a pomoć potražite od kume, najbolje prijateljice ili mame

Naravno, planiranje venčanje i stavke kao što su odabir sale, jela, muzike i slično ćete obavljati sa partnerom, a ono što vama može predstavljati problem je svakako veći stepen zamaranja, razdražljivost, itd.

Najvažnije je da radite ono što vama prija, te ukoliko vas pojedini detalji zamaraju, zanemarite ih ili angažujte profesionalca da to obavi umesto vas. Pojedine žene uživaju u odabiru pozivnica, dekoracija, cvetnih aranžmana i slično, te ako ste jedna od njih, za vas će planiranje venčanja biti veoma zabavan proces i odvući će vam pažnju od eventualnih trudničkih tegoba. 

#3 Kako da odaberete pravu venčanicu? 

Mlada i mladoženja poljubac

Odabir venčanice je jedan od većih izazova za mladu. Veliki broj salona za venčanice ima ponudu venčanica za trudnice raznovrsnih modela, a glavni kriterijum za odabir treba da bude udobnost venčanice

Trenutno su popularnije venčanice prijatnih materijala koje naglašavaju trudnički stomak, tu su i šire venčanice, a vi se odlučite za onu u kojoj se najbolje osećate. Ovde je vrlo važno naglasiti da nakon odabra venčanica, na probu venčanice dolazite nedelju dana pred venčanje, jer će prilikom rasta stomaka biti potrebna korekcija haljine.

Nemojte misliti da je izbor venčanica za trudnice manji, naprotiv, u velikim salonima, ali i na pojedinim sajtovima možete pronaći venčanicu o kojoj ste maštale od najranijeg detinjstva. 

#4 Detalji o kojima treba da mislite 

Kao što smo rekli, trudnoća je specifično stanje, a o tome dovoljno govori i naziv “drugo stanje”, stoga i tokom planiranja, a i na sam dan venčanja mlada treba da misli o mnogo čemu. 

Između ostalog, tu mislimo na burme. Ako burmu kupujete kada vam prsti još nisu otekli, ona će vam odgovarati nakon trudnoće, ali verovatno neće odgovarati na dan venčanja, stoga je jedan od predloga da za venčanje kupite rezervni prsten desetak dana pre samog događaja. Drugi predlog je da se posavetujete sa zlatarom i kupite burmu kojoj možete da menjate veličinu. 

Pored burme, neophodno je da razmišljate i o cipelama koje birate za ovaj važan događaj. Najbitnije je da vam obuća bude udobna, jer isto kao što otiču prsti na rukama, to se dešava i sa stopalima. Odaberite cipele koje vas ne žuljaju, a predlog je da ih birate u drugom trimestru trudnoće, odnosno u periodu kada vam stopala već otiču. 

Naravno, uvek kupite dva haljine (druga ne mora biti venčanica, već malo svečanija haljina) i dva para cipela. Druge cipele bi trebalo da budu ravne, a ukoliko ste hrabre, možete odabrati elegantne patike i u potpunosti uživati u plesnim koracima.

#5 Opustite se, nema razloga za stid 

Da ne živimo u 21. veku, verovatno bi trudnoća pre braka bila razlog za osudu. Tada bi po saznanju da ste trudne organizacija bila ekspresna i venčanje bi se realizovalo u krugu najuže porodice dok se trudnički stomak još ne vidi. Složićete se da ovako organizovan proces izaziva veliki stres i može ugroziti i vas, ali i plod. 

Iz tog razloga treba da budemo zahvalne što danas trudnoća pre braka ne predstavlja problem društva, već razlog za sreću, a trudne mlade su česta i sasvim prirodna pojava. Savetujemo vam da ne provodite vreme u stresu oko toga što ćete imati trudnički stomak na dan venčanja, a ako ste zabrinute da će vas pojedine osobe osuditi, jednostavno ih nemojte pozvati. Ipak je to vaš dan!

Za kraj možemo dodati da je venčanje najradosniji događaj u vašem životu, a kada pored toga čekate bebu i radujete se novom životu koji donosite na svet, nema razloga da ne budete srećne. Savetujemo vam da se opustite, uživate sa dragim ljudima i slavite ljubav!



Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem