Magazin

Kako useljenje sa partnerom učiniti što manje stresnim?

23.03.2021

Kako useljenje sa partnerom učiniti što manje stresnim?

Selidba je od strane psihologa prepoznata kao jedna od najstresnijih okolnosti u životu. Bilo da je u pitanju nova, pozitivna etapa u životu sa partnerom ili novim supružnikom, ova promena je velika i zbog toga zahteva određene pripreme, kako bi se tranzicija desila u što rasterećenijoj atmosferi.

Najbolji metod za ovo jeste dobro razrađen plan i organizacija sa kojom se počinje na vreme. Na ovaj način, predupredićete stres oko nedostatka vremena i nepredviđenih okolnosti. Dogovor kuću gradi, kaže stara poslovica, i zaista, ukoliko na vreme  uskladite svoje obaveze i očekivanja, nema sumnje da ćete uživati u svom novom domu.

Dobro razrađen plan selidbe je pola posla za uspeh, zbog toga vam mi u nastavku teksta predlažemo listu koraka koje bi trebalo da preduzmete u planiranju selidbe, tako da vam ona ne  predstavlja stres, već još jednu zajedničku životnu avanturu!

#1 Angažujte profesionalnu uslugu selidbe

Nema većeg olakšanja za proces selidbe negoli angažman profesionalne agencije koja se bavi selidbama. Ove agencije vrše različite usluge transportovanja vaših stvari, ali određene agencije nude i usluge pakovanja i prenošenja, sa garancijom očuvanja vaših dragocenosti.

Angažmanom agencije, štedite dragoceno vreme, budući da profesionalci poseduju posebna vozila za transport, te neće biti potrebno višestruko vraćanja od starog do novog doma i druge akcije koje zahtevaju dodatno vreme.

Profesionalne agencije za selidbu poseduju i specijalnu mogućnost parkiranja i zaustavljanja za vreme iznošenja stvari, što je još jedna prednost koja vam ne bi bila dostupna ukoliko biste se odlučili za  samostalno prenošenje stvari.

Ova mogućnost nesmetanog zaustavljanja naročito je važna kada su usluge profesionalne selidbe Beograd u pitanju, budući da je u ovom gradu posebno vidiljiv problem parkiranja.

Pas u kutiji - selidba

#2 Na vreme organizujte vašu selidbu i napravite dogovor

Iako će vam potencijalni angažman profesionalne agencije koja se bavi selidbama olakšati proces umnogome, ne treba da zaboravite i da napravite na vreme detaljan dogovor i plan pre bilo kakvih akcija. Pažljivo organizujte obaveze sa partnerom ii uskladite vaše slobodno vreme.

Selidba je, između ostalog,  zahtevan proces jer zahteva detaljno pregledanje stvari, odluke o tome šta se nosi a šta ne, a naročito onda kada se useljavate sa još jednom osobom i započinjete zajednički život. Može se desiti da posedujete neke stvari duplo, te da nećete imati potrebu za dve mikrotalasne peći ili par usisivača. Ukoliko se useljavate nakon venčanja, ne zaboravite na mnogobrojne svadbene poklone i sortiranje istih!

Zbog toga ćete morati da napraviti detaljni plan o tome šta ćete zadržati, a šta ćete pokloniti, prodati, donirati ili čak - reciklirati. Takođe, pametno je da pre selidbe oboje izvršite detaljni pregled svih potrebnih i nepotrebnih stvari,  kako ne biste radili dupli posao i prenosili neke nefunkcionalne stvari koje ćete odlučiti da bacite tek iz novog doma.

Čak i da angažujete usluge profesionalne selidbe i opciju pomoći pri pakovanju, ne bi bilo loše da par dana pre selidbe sami sortirate  i upakujete što više stvari možete, kako bi sve poslove koje možete završili pre samog dana selidbe. Na ovaj način, smanjićete žurenje i stres oko potencijalnog zaboravljanja određenih stvari.

#3 Ne zaboravite da se fokusirate na pozitivne strane selidbe

Što više posla obavite pre samog dana selidbe, to ćete imati više vremena da uživate u  samom procesu i fokusirate se na pozitivne strane selidbe. Međutim, čak i ukoliko planovi nisu baš onakvi kakvim ste ih zamislili, ne zaboravite da se i u najstresnijim trenucima fokusirate na pozitivne implikacije useljenja u novi dom sa partnerom koga volite!

Iako je selidba jedna od najstresnijih promena u životu, ona može biti itekako pozitivna i označitelj početka nove etape života, ispunjenog toplinom doma, ljubavlju, podrškom i razumevanjem. Selidba sa partnerom je divno iskustvo i ne bi trebalo da ga dnevni problemi i stresovi oko prolaznih stvari poput pakovanja pokvare na bilo koj način.

Pre same selidbe, naoružajte sebe strpljenjem i dobrom energijom, i setite se da su umor i stres prolazne kategorije, koje su tu kako bi obezbedile vašu novu etapu života u kojoj ćete uživati još mnogo godina! Ukoliko vam je lakše, možete pozvati svoje prijatelje da asistiraju, i da zajedno uz smeh i šalu ovaj proces učinite jednostavnijim.

Moguće je da se selite u vaš prvi zajednički kupljen stan, zbog čega imate dodatan razlog za sreću i proslavu sa prijateljima. Ne zaboravite da u svakom trenutku nađete povod za slavlje i budite zahvalni na svemu što imate!

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći da vaše useljenje bude opušteno i pravi uvod za budući zajednički srećan život u slozi! Srećno!

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem