Magazin

Kako da sačuvate zdravlje pred venčanje?

09.08.2021

Kako da sačuvate zdravlje pred venčanje?

Planiranje venčanja je ogroman posao, a kako se vaš važan dan približava - postaje sve stresnije. U želji da sve isplanirate tako da proslava bude savršena, može vam se desiti da zaboravite ili nemate energije da vodite računa o svom zdravlju kao do početka projekta Venčanje.

Ne zaboravite da sigurno niste zamišljali da vas na vaš savršeni dan lomi kijavica i glavobolja. Pored odabrane haljine i frizure koja će svima odneti dah, važno je da jednako vremena i pažnje uložite u pripremu “iznutra”. Dobro zdravlje i stanje čitavog organizma će vam omogućiti da ceo dan provedete baš kako želite - energične i pozitivne.

Imunitet ćete ojačati unosom odgovarajućih nutrijenata, jer je vašem organizmu potrebno “gorivo” kako bi zdravlje bilo sačuvano. Međutim, nema potrebe da se odmah “bacite” na kupovinu suplemenata, jer ćete balans organizma najlakše postići ujednačenom ishranom: konzumacija vitamina d3 je moguća kroz mlečne proizvode i ribu, prirodni izvor vitamina c je citrusno voće, vitamin e je najviše zastupljen u orašastim plodovima, itd.

Koliko god da vam je organizacija venčanja važna, odredite prioritet kako biste postigli sve što želite. Vreme će vam “proleteti”, a stanje vašeg organizma će direktno uticati na sve vaše planove. Osim dobro organizovanog venčanja, vaše dobro zdravstveno stanje će vam omogućiti svež i odmoran fizički izgled, čistu kožu i sjajnu kosu.

Zato primenite savete koje možete da pronađete u nastavku teksta, kako biste imali što stabilniju energiju tokom svih dana kada u žurbi rešavate zadatke pre venčanja.

Fizička aktivnost pred venčanje

Bilo da pripremu počinjete godinu dana pre venčanja ili ste sa pripremom počeli poslednji minut - vreme uloženo u dodatnu fizičku aktivnost će vam veoma značiti za vaše psiho-fizičko zdravlje. Dovoljno je barem 30 minuta vežbanja dnevno kako biste se osećali bolje i ojačali vaš organizam.

Zadaci koje organizacija venčanja podrazumeva oduzimaju mnogo vremena. Bićete u prilici da je neophodno organizaciju uklopiti u svoje slobodno vreme kako vaše ostale obaveze ne bi “patile”. Ako vam zbog toga deluje da nemate vremena za vežbanje, imajte u vidu da fizička aktivnost smanjuje umor i iscrpljenost, pa ćete u svojoj svakodnevici sigurno biti produktivniji. Rutina vežbanja će vam omogućiti i veću staloženost stresnim situacijama, pa ćete uz nju vaš dan venčanja dočekati raspoloženiji i opušteniji.

 Mlada i mladoženja

Zašto je važno da ne preskačete obroke?

U vašem planu da postignete sve se može desiti da preskočite obrok i ne vodite računa da vaša ishrana bude redovno izbalansirana. Nivo šećera u krvi se prilikom preskakanja obroka smanjuje. Kada mozak nije dovoljno snabdeven glukozom, telo je u režimu gladovanja i tada postajete razdražljivi i lako frustrirani. Takvi ćete mnogo teže donositi odluke i rešavati iznenadne probleme.

Ako je vaš cilj usmeren ka promeni izgleda, svoju liniju ćete najbolje dovesti  do željene zdravim obrocima i redovnim obrocima. Redovni obroci će vam omogućiti i ravnomeran nivo energije tokom celog dana. Informišite se šta je za vaš organizam dobro, a šta nije. Nakon određenog perioda privikavanja ćete moći da “slušate” potrebe svog organizma koji će vam sam davati “signal” o tome šta mu prija.

Dovoljno sna

Raniji odlazak na spavanje često može ostati po strani, kad je reč o prioritetima dnevne rutine tokom perioda organizacije venčanja. Manjak sna utiče na vaše sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Prema istraživanjima telo se najbolje odmara do dva sata ujutru. Zato preporučujemo da, bez obzira na vaš prebukirani dnevni planer, osmislite svoj opuštajući ritual odlaska na spavanje i izbegavajte stimulanse koji vas razbuđuju poput gledanja u ekran mobilnog telefona.

Raniji odlazak na spavanje će vam omogućiti i ranije ustajanje, a to znači više dnevnog svetla koji utiče na nivo serotonina, to jest vaše raspoloženje.

Kako se dan venčanja približava, vaš raspored će biti sve haotičniji. Unapred se pripremite da zadržite balans svojih navika, a tako i organizam zdravim. Ako vam se i dogodi da poneki dan da ne ispunite cilj - ne budite strogi prema sebi, već naredni dan iskoristite najbolje što možete. Omogućite sebi da uživate u uzbudljivom planiranju vašeg venčanja.

Slike sa venčanja ćete sačuvati i gledati čitav život. Učinite da svaki put vidite verziju sebe na koju ste ponosni.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem