Magazin

Vodič za sigurnu kupovinu nekretnine za vaše novo porodično gnezdo

13.02.2024

Obećali ste se jedno drugom i sada želite da kupite prostor u kom biste svili svoje porodično gnezdo. Međutim, ulaskom u svet kupoprodaje nekretnina suočavate se sa složenim pravnim i finansijskim odlukama jer ovaj proces može biti poput balansiranja na tankoj žici bez sigurnosne mreže. Ovo je posebno tačno ako niste upoznati sa svim potencijalnim zamkama koje vas mogu sačekati.

Jedan od glavnih izazova je razumevanje ugovora o kupoprodaji nekretnina i njegove složenosti i, ništa manje važan predugovor o kupoprodaji nepokretnosti. Nažalost, u Srbiji i dalje postoji značajan broj nelegalno izgrađenih objekata i nepravilnosti u trgovini nekretninama.

 Ovo stvara ozbiljan rizik za kupce, jer kupovina takvih nekretnina može dovesti do velikih pravnih problema, uključujući poteškoće u procesu registracije vlasništva.

Rizici u kupoprodajnim ugovorima

Svaki dogovor o kupoprodaji nosi sa sobom potencijalne rizike, a ti izazovi često leže u kompleksnom pravnom jeziku. Slučaj iz Niša, gde je jedna žena izgubila i zemljište i dva stana zbog nesklada između ugovora o kupoprodaji i predugovora, ilustruje kako nedostatak stručnog pregleda može da ima ozbiljne posledice.

Naime, investitor je ponudio dva stana u zamenu za zemljište, ali su stanovi bili opterećeni hipotekom. Iako je ugovor bio overen, neovereni predugovor je sadržavao klauzulu o prenosu vlasništva nakon uklanjanja hipoteke. Investitorova dugovanja su aktivirala hipoteku, što je na kraju završilo tako da je nesrećna žena ostala bez ičega.

Ovaj incident ističe važnost preciznog definisanja svih uslova u ugovoru, uključujući i predugovor o kupoprodaji nepokretnosti, koji bi trebalo da prođe kroz isti postupak overe kao i glavni ugovor.

Slična opreznost je neophodna i kada su u pitanju uplata kapare i dinamika plaćanja. Nejasni uslovi vezani za kaparu, prema rečima advokata Srđana Popovića, mogu rezultirati gubitkom iste bez mogućnosti povraćaja, dok nepoznavanje tereta na nekretninu može dovesti do budućih sporova i pravnih komplikacija.

Kako bezbedno kupiti nekretninu

Rizici u vezi s nekretninama često su prikriveni u sitnicama koje se lako mogu propustiti, a slučaj iz Niša potvrđuje važnost angažovanja pravnog stručnjaka u procesu kupoprodaje.

Kako biste osigurali uspeh u procesu nabavke nekretnina, važno je da sledite nekoliko osnovnih koraka koji će vam pomoći da bezbedno prođete kroz potencijalne rizike:

  1. Angažovanje stručnog advokata za nekretnine: Prvi i najvažniji korak jeste angažovanje iskusnog pravnog stručnjaka. Advokat za nekretnine poseduje znanje i iskustvo potrebno da vas vodi kroz proces kupoprodaje, od analize ugovora do provere zakonitosti objekta. Oni su sposobni da identifikuju potencijalne rizike u ugovorima, pruže savete o najpovoljnijim koracima i zastupaju vaše interese u pregovorima.
  1. Temeljan pregled ugovora: Drugi važan korak je detaljan pregled ugovora. Vaš pravni savetnik treba pažljivo da pregleda svaki detalj ugovora kako bi se osiguralo da su svi uslovi jasno definisani i u vašu korist. Posebna pažnja treba da bude posvećena klauzulama o plaćanju, depozitima i rokovima ispunjavanja obaveza. Precizno definisani uslovi mogu pomoći u izbegavanju nesporazuma i potencijalnih pravnih sporova.
  1. Provera zakonitosti objekta i opterećenja: Treći korak, podjednako bitan, je provera zakonitosti izgradnje objekta i postojanje eventualnih tereta, hipoteka ili prava trećih lica na njemu. To obuhvata detaljnu analizu katastarskih zapisa i drugih relevantnih dokumenata. Takva provera može sprečiti mnoge probleme koji bi mogli nastati nakon završene kupoprodaje.
  1. Pažljiva analiza finansijskih aspekata: Razumevanje finansijskih detalja transakcije ima najveći značaj. To uključuje jasno definisanje uslova plaćanja, razumevanje svih troškova povezanih s transakcijom, kao i uslova vezanih za depozite i moguće povrate novca. Važno je da se svi finansijski aspekti precizno dogovore i dokumentuju kako bi se izbegli eventualni budući nesporazumi ili sporovi.

Osim navedenih koraka, važno je razumeti dinamiku tržišta nekretnina, biti informisan o trenutnim cenama i tržišnim trendovima, kao i razmotriti dugoročne planove za nekretninu. Takođe se preporučuje uključivanje drugih stručnjaka, poput procenitelja nekretnina, za dodatne uvide i savete.

Kupovina nekretnine u Srbiji kroz siguran proces

Kupovina nepokretnosti u Srbiji predstavlja mnogo više od obične finansijske transakcije. Ona je složen proces koji zahteva pažljivo razmatranje i vođstvo stručnjaka. Primer iz Niša jasno pokazuje rizike koji, nažalost, i dalje postoje na domaćem tržištu nekretnina kada nedostaje stručna analiza ugovora.

Potrebno je temeljno razumeti sve aspekte ugovor, ali i predugovora o kupoprodaji nepokretnosti, kako biste izbegli skrivene zamke i osigurali bezbednost svoje investicije. Pažljivim pregledom ugovora, proverom legalnosti objekta i detaljnom analizom finansijskih opcija možete proći kroz ovaj proces informisani i sa smanjenim rizikom.

Angažovanje iskusnog advokata nije luksuz, već neophodnost koja pruža zaštitu i sigurnost tokom ovog složenog procesa. S pravilnim pristupom i podrškom stručnjaka, proces kupoprodaje nekretnina može biti siguran i uspešan.

 

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem