Magazin

DA LI ZNATE ŠTA JE TO PRED-BRAČNI UGOVOR?

05.05.2019 Video

Šta je pred-bračni ugovor?

Pred-bračni ugovor je ugovor koji zaključuju budući supružnici pre stupanja u brak. Ovim ugovorom se uređuju njihovi imovinski odnosi. Drugim rečima, predbračnim ugovorom budući supružnici raspodeljuju svoju buduću imovinu za slučaj razvoda.

U našem zakonodavstvu se pretpostavlja da su supružnici jednako učestvovali u sticanju zajedničke imovine, odnosno da njihova zajednička imovina pripada i jednom i drugom supružniku pola/pola. To bi praktično značilo da ukoliko supružnici u toku trajanja braka steknu veliko bogatstvo, na taj način što jedan od njih radi i stiče, a drugi „rasipa“ bogatstvo, svakako bi prilikom razvoda braka postojala pretpostavka da se imovina deli na pola. Ukoliko bi jedan od supružnika tvrdio drugačije, morao bi to i da dokaže pred sudom. Znajući koliko dugo traju sudski sporovi, kao i činjenicu da su u slučaju razvoda braka uključene jake emocije, koje se često tiču i interesa dece, toplo bih vam preporučila da pokušate da izbegnete ovakvu neprijatnost.

Zašto se zaključuje pred-bračni ugovor?

Pred-bračnim ugovorom se praktično štiti bogatiji supružnik. To je budući supružnik koji je vlasnik imovine velike vrednosti, odnosno kome se ta imovina povećava iz dana u dan, usled razvoja biznisa, profesionalnog uspeha, ulaganja i slično. Naime, zaključivanjem tzv. pred-bračnog ugovora budući supružnik može da ograniči drugog supružnika da u slučaju eventualnog razvoda, ne dobije onaj deo imovine koji bi mu po zakonu pripadao. To znači da se imovina bračnih drugova, koji imaju „pred-bračni ugovor“, u slučaju razvoda, neće deliti na pola, već će supružnici, kao i sud, poštovati i primeniti odredbe pred-bračnog ugovora.

Naslućujete da je ovakav ugovor potpuno uobičajen i poželjan kada brak zaključuju poznate ličnosti. U tim situacijama, angažuju se timovi advokata koji detaljnom analizom i procenom imovine budućih supružnika dolaze do najadekvatnijeg rešenja kojim se štiti imovina „isplativijeg“ supružnika.

Po informacijama koje objavljuju mediji, jedan od takvih aktuelnih parova su teniserka Marija Šarapova i košarkaš Saša Vujačić, koji nameravaju da „stanu na ludi kamen“ u novembru ove godine. Budući da je Šarapova jedna od najbogatijih teniserki u svetu, čija zarada prelazi iznos od 20 miliona dolara, opravdano je očekivati da će njenoj „promeni prezimena“ prethoditi zaključenje predbračnog ugovora.

Kejti Holms je nakon razvoda od Toma Kruza dobila samo tri miliona dolara godišnje, što u poređenju sa njegovim bogatstvom zaista predstavlja „kap u okeanu“, jer je tako bilo definisano njihovim pred-bračnim ugovorom.

Naravno, ovakav ugovor zaključuju i „obični ljudi“ koji smatraju da postoji bilo koji razlog za regulisanje statusa njihove postojeće ili buduće imovine.

Ostali motivi za zaključivanje pred-bračnog ugovora

Pored „obezbeđivanja“ imovine, motiv za zaključenje bračnog ugovora može da ima i drugu dimenziju. Naime, bogati budući supružnici, često sumnjaju u iskrenost svojih izabranika. Prihvatanjem da zaključe pred-bračni ugovor, kojim se lišavaju ni malo zanemarljivog dela buduće imovine, budući supružnici, na neki način, dokazuju svojim izabranicima, svoju iskrenu nameru i volju da budući brak uspe.

Pismena forma i overa

Bez obzira na konkretan motiv i cilj bračnog ugovora, koji je svojstven svakoj pojedinačnoj situaciji, da bi bio punovažan, ovakav ugovor mora biti zaključen u pismenoj formi i overen od strane sudije, koji pre overe, isti treba da pročita budućim supružnicima i da ih upozori da se ovakvim ugovorom isključuje zakonski režim zajedničke imovine.

Da li ste vi ikada razmišljali da zaključite ovakav ugovor? Kako bi odreagovao vaš izabranik?

 

Dijana Arsenov, advokat

www.advokancelarija.com

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem