Magazin

Kojim kućnim aparatima opremiti novi porodični dom?

20.12.2022

Useljenje u novu kuću ili stan je u isto vreme i jako uzbudljivo, ali i stresno. Selidba u novi dom nosi sa sobom brojne uređaje koje čine svakodnevni deo naših života, ali postoje neki bez kojih nije moguće funkcionisati. Naravno, prema našem životnom stilu i mogućnostima treba da postavimo prioritete, i prema tome napravimo listu svega što treba da kupimo.

U nastavku pročitajte koji su to kućni aparati potrebni kako bi vaš novi životni prostor postao pravi dom!

Mašina za pranje veša - razni parametri su bitni

Ovo je jedan od, naravno, esencijalnih uređaja bez kojih život u novom domu ne bi bio moguć. Ali postoji toliko vrsta veš mašina i raznih parametara na koje treba obratiti pažnju.

Prvo je sama veličina mašine, i sigurno ne želite da palite veš mašinu više puta dnevno jer je previše mala za vaše potrebe. One manje mogu da peru veš do 7 kilograma težine, i one su prvenstveno namenjene domaćinstvima gde živi jedna ili dve osobe.

Međutim ako planirate proširenje svoje porodice, ili vas već ima više, najbolja mašina za vas je ona što pere od 7 do 9 kilograma odeće. Ovakva mašina je odlična za porodice koje imaju 4-5 članova porodice.

Ako je vaša porodica broji više članova, onda je za vas prava ona u koju staje između 10 i 13 kilograma!

Tu je i još jedna jako korisna opcija koju današnje veš mašine nude, a to je program sušenja veša. Tipična domaćinstva na našim prostorima suše veš na vazduhu, ali ukoliko je vaš novi životni prostor mali ili nemate gde da sušite veš, ova opcija je jako korisna.

usisivač

Usisivač - nije svejedno koji kupite

Ljudi često previde mogućnosti usisivača i nije im mnogo bitno koji će kupiti. Međutim, usisivači u ponudi imaju dosta opcija, postoje oni različitih oblika i veličina.

Usisivač sa velikom snagom motora će biti jedan od glavnih trikova kako da vam kuća i uz kućne ljubimce uvek bude čista. Ovakav usisivač će sigurno pokupiti sve dlake koji naši ljubimci ostavljaju za sobom.

Ukoliko vi ili neki vaš član porodice ima alergije, onda najbolje da se odlučite za usisivač sa dobrim filterom ili onaj koji ima filter na vodu. Ovakvi usisivači ne samo da će pokupiti svu prašinu i mrvice, već će ukloniti i grinje i ostale alergene.

Postoje i oni štapni koji su odlični ako živite sami, ili oni moderni roboti usiisvači koji rade sami i čiste vaš dom iako niste tu!

Frižider - mnogima omiljeni uređaj u kući

Veličina frižidera zavisi od brojnosti vaše porodice - nikako ne želimo mali frižider koji je pretrpan hranom jer svaki član ostavlja neke svoje grickalice, ali ne želimo ni preveliki koji će više izgledati prazno nego puno.

Postoji nekoliko vrsta izgleda frižidera i ovo birate prema svojim preferencijama.

Frižideri sa hladnjakom u njemu su obično manji i odgovaraće onima koji žive sami, ne provode mnogo vremena kod kuće i samim tim ne kupuju zaleđenu hranu često.

Frižideri koji ima zamrzivač kao odvojen segment će više odgovarati porodicama sa decom, jer je potrebno više prostora za sav taj ukusni sladoled! Zamrzivač može biti na vrhu ili na dnu frižidera, i ovaj deo je prepušten vašim preferencijama, tako da izaberite onaj koji se vama čini praktičniji.

Ako vam je ipak potrebno dosta prostora za odlaganje hrane, bilo da je smrznuta ili sveža, onda bi bilo najbolje da kupite zamrzivač i frižider kao dva odvojena uređaja.

Rerna za sve tople mirise doma

Rerne naših baka su samo bile jedan uređaj koji peče najlepše kolače ili porodične obroke. Ali danas, jedna rerna ima pregršt opcija.

U savremenoj rerni možete da parite povrće, odledite meso, a neke imaju čak i opciju brzog grejanja kao mikrotalasna pećnica. Prednosti ovoga su dva uređaja u jednom, ali i štednja prostora jer vam mikrotalasna neće zauzimati mesta.

Ugradne rerne su postale jako popularne u poslednjih par godina, a njihova prednost je što mogu da se ugrade na malo višu pozicije od one uobičajene, i tako će biti lakše rukovanje sa hranom. Pored toga, šporet i rerna će biti odvojeni, i to može doprineti modernijem izgledu kuhinje.

Elektricno kuvalo za vodu - korisniji uređaj nego što se čini

Kuvalo za vodu, ili tzv. ketler se primarno koristi za kuvanje vode za čaj ili instant kafu. Ali ovaj uređaj ima više namena.

Najbolja osobina ovih kuvala je što voda provri relativno brzo, pa će vam uštedeti vreme kad god vam je potrebna vruća voda. Možete ga koristiti za pravljenje toplih napitaka, ali npr. iako treba da zalijete jelo vrućom vodom. Sigurni smo da ćete se hvatati za ovaj uređaj kad god vam je potrebna ključala voda!

Postoje i oni koje možete podesiti da se ugase na određenoj temperaturi. Tako na primer, crni čaj je najbolje napraviti na temperaturi od 90 stepeni, a instant kafu na temperaturi od 80 stepeni. Pored ostalih ideja za svadbene poklone, ovaj uređaj je još jedan jako koristan poklon!

Ovo je samo nekoliko predloga za neophodne kućne aparate, ali postoji i još dosta saveta za odabir i opremanje prvog stana za mlade bračne parove. Iako je ovaj period sigurno stresan u vašim životima, ne zaboravite da uživate, jer opremanje svog novog životnog prostora nije svakodnevni zadatak!

 

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem