Magazin

Saveti za odabir i opremanje prvog stana za mlade bračne parove

01.08.2022

Kupujete novi stan? Sigurno ste veoma srećni zbog ovog važnog događaja u vašem životu, te da ste spremni za jedan zabavan, ali dug i neretko stresan proces - odabir i opremanje vašeg prvog stana.

Kupovina prvog stana nije nimalo jednostavan korak. Bilo da se odlučite za kupovinu nekretnine na Budvanskoj rivijeri, ili stana u Beogradu, čitav proces oduzeće vam energiju i vreme. Zato ne dozvolite da i opremanje bude naporno, već krenite sa ovim procesom na vreme.

Kako biste izbegli nepotreban stres, odabrali idealan stan i opremili ga baš onako kako želite, važno je da se informišete na više strana.

Nastavite sa čitanjem našeg teksta i pročitajte savete koje smo pripremili za vas!

Kako da odaberete idealan stan?

Iako možda ceo život maštate o idealnom stanu, kada dođe vreme za njegov odabir, zadatak koji je pred vama nije nimalo lak. Pogledajte koje su neke od najvažnijih stavki prilikom kupovine novog stana za sve mlade bračne parove.

Kvadratura

Da li planirate porodicu?

Ovo je prvo pitanje čiji odgovor će vam pomoći pri odabiru stana. Za porodice sa decom potrebni su veći stanovi. Posvetite se istraživanju nekretnina i ne dozvolite da vas lenjost spreči da obiđete i nekoliko desetina stanova, jer je to prostor u kome ćete najverovatnije provesti ostatak života sa svojim najbližima.

Osim kvadrature, obratite pažnju na to da li postoje dodatne prostorije poput ostave, da li imate terasu, kakve su instalacije u zgradi i kakav je raspored prostorija. Iako raspored uz ozbiljnije građevinske radove možete i promeniti, svakako je bolja opcija da na ovom polju nemate dodatnog posla.

Lokacija

Jedna od važnijih stavki, posebno za bračne parove koji planiraju porodicu jeste i odabir lokacije za stan. Mnogi se vezuju za svoje trenutno prebivalište, te biraju nekretninu u neposrednoj blizini, vodeći se time da poznaju određeno mesto najbolje i da se tu osećaju sigurno.

Naravno, to nije greška, posebno ako je odabrana lokacija dobro povezana sa centrom grada u kom živite.

Ako ipak niste sigurni kako da odaberete mesto za život idealno za porodice, predlažemo vam da se upustite u istraživanje.

U svega nekoliko klikova na internetu saznaćete koja su najbolja porodična naselja u mestu koje odaberete za život. Naravno, sledeći zadatak je šetnja odabranim naseljem, a neke od stavki na koje treba da obratite pažnju svakako su količina zelenila, parkovi za decu, škole, vrtići, zdravstvene ustanove, povezanost sa gradom i prodavnice.

Parking mesto

Jedan od važnih segmenata prilikom kupovine stana jeste parking mesto. Određeni delovi pojedinih gradova su zonirani, te ako kupujete nekretninu u zoni, važno je da proverite da li zgrada u kojoj se nalazi odabrani stan poseduje sopstveni parking ili garažu.

Stanovi sa parking ili garažnim mestom uglavnom su skuplji, ali ako imate automobil i to vam je prioritet, svakako vredi izdvojiti novac. U slučaju da garaža ne dolazi sa stanom, biće potrebno da potražite parking mesta za iznajmljivanje ili kupovinu.

Kupovina prvog stana

Opremanje stana - pripremite se za proces koji traje

Nakon što ste odabrali nekretninu koja odgovara vašim potrebama i željama, vreme je da se upustite u planiranje i opremanje. Pročitajte o čemu treba da mislite prilikom uređivanja i opremanja stana, bilo da ste kupili novu nekretninu ili stan u kome je neko živeo pre vas.

Isplanirajte troškove i radove i na vreme angažujte profesionalce

Danas je mnogim kupcima nekretnina teško da pronađu kvalitetne majstore, s obzirom na to da je dobrih zanatlija sve manje. Zato je važno da se dobro raspitate, odaberete profesionalce po preporuci i na vreme ih obavestite o terminu radova.

Na taj način, neće postojati prazan prostor između radova koji će samo “teći”. Tokom planiranja, važno je da sračunate sve troškove i uvek imate nešto višu sumu novca kod sebe, s obzirom na to da se može desiti da bude neplaniranih radova.

Za početne radove angažujte profesionalce

Nakon kupovine stana, na redu su početni radovi.

Pre svega ovde mislimo na angažovanje električara, molera, vodinstalatera i drugih majstora koji će prostor urediti baš onako kako ste zamislili. Neki od radova koji vas mogu čekivati su kompletna zamena elektroinstalacija, vodoinstalacija i krečenje.

Osim toga, usluga za koju se mnogi odlučuju poslednjih godina prilikom opremanja stana jeste spuštanje plafona koje čini da prostor lepše izgleda i instalacije LED rasvete.

Nameštaj - pametno birajte nameštaj za novi stan

Na nameštaju za vaš prvi stan ne treba da štedite.

Neki od osnovnih principa kojim treba da se vodite jeste da nameštaj bude funkcionalan i praktičan, a nakon toga da svojom estetskom završnicom zadovolji vaše kriterijume i ideje.

Kada govorimo o funkcionalnosti, možemo je opisati kroz kuhinjske elemente. Ovde je važno da mislite o broju i visini elemenata, kao i o broju polica, njihovoj visini, rasporedu i veličini.

Što se estetike tiče, osim boja koje igraju jednu od važnih uloga, razmislite i o materijalima i stilu koji želite da unesete u vaš prostor.

Ako se odlučite za kupovinu malog stana, verovatno je da će vam biti potrebna izrada nameštaja po meri, te dobro promislite pre nego što se odlučite šta je najbolje rešenje za vas.

Ne zaboravite na kupovinu bele tehnike i malih kućnih aparata

Iako svi kupci stanova znaju koliko je bela tehnika važna, ona poslednja dolazi na red i neretko štede na ovom segmentu.

Ipak, ovaj segment uređenja ne treba zapostaviti. Budući da ćete belu tehniku i kućne aparate koristiti gotovo svakodnevno, dobro se posvetite njihovom odabiru. Istražite ponude specijalizovanih radnji, specifikacije uređaja, garanciju i pogodnosti prilikom plaćanja.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, a pre svega koristan, te da ste sada spremni da odaberete idealan stan i opremite ga baš kako ste želeli!

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem