Magazin

Kako pripremiti dvorište za doček svatova?

16.12.2022

Venčanje je jedan od najlepših trenutaka u životu i on označava početak novog životnog poglavlja. Ovaj početak proslavljamo sa nama dragim ljudima i radujemo se svemu što dolazi nakon ovog koraka.

Venčanja nose sa sobom različite tradicije i običaje od kojih su neki stari i stotinama godinama, a svako podneblje ima neke svoje posebne tradicije i verovanja.

Jedan od običaja i tradicija je upravo doček svatova, a u nastavku možete pročitati kako da pripremite i sredite vaše dvorište za jednu takvu priliku.

Za početak - uredno dvorište i sređen travnjak

Ukoliko živite u kući i imate veliko dvorište i površinu ispred kuće, ovaj posao će biti malo veći za vas. Potrebno je da trava bude pokošena ispred kuće, ali i u dvorištu, a to možete uraditi lako uz pomoć ručne kosilice za travu.

Ako je uredan travnjak, lakše ćete obaviti sve druge pripreme za ovaj doček, omogućiti lakše kretanje gostima, ali će i prostor biti lepši. A svi žele da ovaj dan prođe prelepo kako za goste, tako i za mladence i njihovu porodicu.

Visoka trava deluje neugledno, a za ovaj poseban dan potrebno je da sve bude sređeno i prijatno, pogotovo zbog poštovanja prema gostima.

Ukoliko imate i neko dekorativno žbunje ili živu ogradu, potrebno je i da nju sredite kako bi i ona izgledala uredno za ovu priliku.

Sve moguće nepotrebne stvari koje bi mogle pokvariti izgled urednog i sređenog dvorišta sklonite na neko drugo mesto. Ukoliko ste imali neke radove, sklonite ostatak materijala i sve ono čemu nije mesto na jednom dočeku svatova.

Ovo je jedna posebna prilika i poželjno je da se u dvorištu pronađu samo stvari koje su namenjene upravo za ovaj doček svatova.

Predivan doček svatova u vašem dvorištu

S obzirom da se svadbe uglavnom održavaju u letnjem periodu vrlo često se i doček svatova organizuje napolju. U toj situaciji, bilo bi poželjno da imate neki hlad u dvorištu, a ako nemate, možete improvizovati. Tu vam mogu pomoći suncobrani.

S obzirom da je ovo jedan bitan dan, svi mladenci žele da odaju zahvalnost svojim gostima, tako što će im pružiti dobar provod, udobnost i dobre uslove.

Ukoliko nemate hlad i suncobrani su vam problem, postoje još neke mogućnosti. U zavisnosti od vašeg dvorišta i objekata unutar njega, možete nabaviti i neke dekorativne cerade ili tanak materijal koji može da se postavi na određenoj visini, veže sa 4 strane i na taj način napravite hlad.

A ukoliko imate veliko dvorište, prostora i novca, možete iznajmiti i šator za ove prilike i stvoriti gostima komoditet i hlad, a sebe tako spašavate truda oko smišljanja ideja i pronalaska i postavljanja većeg broja suncobrana.

Potrebno je da imate i stolove, a možda i po koju stolicu za one najstarije goste koji bi da se odmore. Na stolovima treba da se nalazi meze i piće, a sve ostalo prepustite vašim gostima i dobrom raspoloženju koje će zasigurno biti prisutno.

Ovo naravno i zavisi od broja ljudi koje očekujete i vremenskih prilika koje će biti na ovaj svečani datum.

Ugostite svatove u vašem domu

Ukoliko ćete ipak goste dočekati unutar svog doma, potrebno je da sredite celu kuću kako bi bila čista i uredna. Po potrebi napravite i razmeštaj kako bi bilo dovoljno mesta za sve vaše goste i kako bi se oni osećali prijatno.

Potreban im je i prostor gde će moći da uživaju uz muziku i dobru atmosferu, da igraju i vesele se na način koji dolikuje ovoj svečanosti.

U ovim situacijama je i poželjno da bude prisutno što manje mesta za sedenje, kako bi gosti odmah bili veseli, na nogama, spremni za muziku, igru i provod.

Spremite vaše najlepše posude, čaše, escajg i uživajte sa vašim gostima u dobroj hrani, piću, dobroj muzici i proslavite ovaj dan sa ljudima koje volite.

Mladenci dekoracije

 

Dekoracije kao iz bajke

Dekoracije za doček svatova ne moraju biti velika stavka u vašem budžetu, ali su itekako potrebne. Čak i mali detalji mogu potpuno da daju drugačiji utisak prostora, svejedno da li je u pitanju unutrašnjost kuće ili dvorište.

Ono što se uglavnom vezuje za dvorište i spoljašnju dekoraciju jeste venac za kapiju ili dvorište. Ovaj venac obeležava održavanje svadbe i uglavnom stoji na kapiji duži vremenski period.

Uglavnom se skida kad se cveće skroz osuši, pa tako i danima nakon održavanja svadbe, sam pogled na kuću, dvorište ili svaki ulazak u njega priseća na ovaj prelep dan. I to ne samo mladence, nego i njihove roditelje, komšije i svakoga ko im dođe u goste ili samo prolazi pored njihovog doma.

Od ostalih dekoracijea podrazumevaju se vaze sa cvećem, ukrasne mašne koje mogu da krase dvorište, ali i unutrašnjost kuće.

Prilikom ulaska u dvorište, na kapiji goste dočekuju uglavnom dve devojke koje kite svatove i kače im na odela, haljine ili košulje male dekoracije koje se danas  mogu videti u različitim oblicima i napravljene od različitih materijala.

Uglavnom su te dekoracije cvetnih motiva i idu u skladu sa ostalim dekoracijama koje su prisutne na svadbi.

Gosti prilikom kićenja ostavljaju na predviđeno mesto novac i to je poklon za kićenje i zahvalnost za njihov doček.

Još jedan vanvremenski ukras su upravo baloni koji čine svaku proslavu, pa tako su vrlo rado viđen gost na ovom posebnom svadbenom slavlju. Sa dekoracijama prilikom dočeka svatova nema greške.  Ukrasite drveće u vašem dvorištu, stepenište, zid kuće, travnjak, šta god da poželite. Tome dekoracije i služe.

Ovaj dan obiluje pozitivnom energijom, radošću i veseljem. Broj dekoracija, ukrasa, prisutnost šatora ili nekih drugi stvari nije toliko bitna, koliko sreća i vedrina koja je pristna kod svakog gosta i domaćina.

 

Vaši gosti će osetiti dobru energiju i poštovanje, kako god da ih ugostite, bitno je da je to iz srca. Naravno, da bi i vama i njima bilo lepše i prijatnije kada biste imali sve to što smo prethodno naveli, ali ne brinite, najbitnija je atmosfera i provod. Ostalo ćete lako. 

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem