Magazin

Voleti nekog ko voli alkohol

17.10.2019 Video

Marijina priča: "Molim Vas, pomozite mi. Zabavljam se sa Milošem oko dve godine. Prošle nedelje me je zaprosio i ja sam pristala, mada sam  jako uplašena od našeg zajedničkog života. U Miloša sam se zaljubila na prvi pogled. Kada smo se upoznali, on je bio tako zabavan, osećajan i duhovit. Prvih godinu dana je sve izgledalo sjajno. Miloš nije toliko mnogo pio, a i kada jeste, to je bilo samo vikendom i u društvu. Ali odjednom, kada smo počeli da provodimo vikende zajedno u njegovom stanu, počeo je mnogo da pije i tada bi se gotovo uvek posvađali.

Pokušavala sam da razgovaram sa njim, da ga urazumim i odvratim od alkohola. Naši razgovori bi se uvek završavali njegovim eksplozijama besa i mojim demonstativnim odlaskom kući. Sutradan bi me odmah pozvao, izvinjavao se i govorio da je pod stresom na poslu, da brine zbog računa i mogućnosti da njegovo radno mesto bude ukinuto. Ja bih se onda umirila i pokušavala i da njega smirim i utešim, sve do sledeće prilike. Poslednjih meseci više ne provodimo vikende zajedno, i sada je situacija nešto mirnija. Ipak, sva uzdrhtim dok ga posmatram kada u kafiću počne da naručuje alkohol i kada vidim kako ne može da se zaustavi dok se sa društvom utrkuje u naručivanju novih tura. Tada bih ga najrad ije opomenula ali strepim od njegove reakcije, a primetila sam i da je manje nervozan kada mu ne prigovaram. Volim ga ali se plašim našeg zajedničkog života. Miloš kaže da to nije moj problem i da to uopšte nije problem, a takođe da mu je jako važno da mu verujem i da prestanem da ga pritiskam i  kontrolišem."

Muž alkoholičar

Psiholog: Mariji nije bilo potrebno puno vremena kako  bi sebi priznala da je Miloš alkoholičar, i da kao i svi alkoholičari negira svoj problem. Nešto joj je više vremena bilo potrebno kako bi shvatila kako ona sama ne može učiniti ništa što bi uticalo na njegova opijanja. Vrlo brzo je shvatila i iznela sve svoje strahove i razmisljanja o tome kako bi izgledao njen život i život dece u braku sa alkoholičarem. Već na trećoj seansi, donela je odluku o tome da će insistirati da Miloš potraži stručnu pomoć; ukoliko to ne učini, bila je rešena da ga ostavi. Nakon što je donela odluku, o svemu je otvoreno porazgovarala sa Milošem.

 Kada je Miloš saslušao Mariju, u početku je reagovao uobičajeno: poricao je problem, optuživao je da ga ne voli dovoljno i da ga ne razume. Međutim, Marija više nije želela da komentariše njegova objašnjenja i obrazloženja koja je mnogo puta do tada čula. Kratko i jasno mu je saopštila koliko je povređena onim što joj je do tada učinio i saopštila mu svoju rešenost da mu više ne dozvoli da je  svojim ponašanjem povređuje. Kada je  Miloš video da Marija više ne reaguje na njegova objašnjenja i optužbe i shvatio da je odlučna i spremna da ga napusti ukoliko ne ostavi alkohol, odlučio je da potraži stručnu pomoć.

Šta možete da uradite ako vaš partner ima problem sa pićem?Posmatrajre njegovu sklonost ka alkoholu od samog početka. Ne zaboravite da alkoholičar može da koristi alkohol tokom čitavog dana, ali da je alkoholičar  i osoba koja popije nekoliko pića posle rada svakog dana. Ima i vikend alkoholičara koji ne piju preko nedelje, ali kad odu na vikend ili zabavu konzumiranje alkohola postaje glavni deo njihove aktivnosti.

 Voleći njega, naći ćete se u ljubavnom trouglu - Vi, vaš partner i alkohol od koga je zavisan! Budite spremni i na suočavanje sa drugim brojnim problemima: nestabilnost i nepredvidivost njegovog ponašanja, česte depresije, eksplozije besa i nanasilja, neodgovornost, prećutkivanja i laži, nedostatak seksualne želje ili nemogućnost da vodi ljubav. Ako je vaš partner zavisan od alkohola on je zaljubljen u alkohol a ne u vas. Ta supstanca je vaš rival - ona mu uzima vreme, pažnju i duh. Voleti zavisnika znači voleti nekoga ko nije slobodan, nekoga kome je alkohol nasušno potreban i nekoga ko će stalno prikrivati i negirati svoje osećanje nemoći pred alkoholom. Kada ste u vezi sa osobom koja ima problem zavisnosti, igrate se vatrom i najverovatnije je da ćete se jako opeći. Ako volite alkoholičara, bićete povređeni. To je neizbežno. Nemojte zavaravati sebe i tražiti objašnjenja i opravdanja za njegova opijanja. Nemojte da izneverite svoja uverenja ili vrednosti da biste opravdali njegovu zavisnost. Dajte partneru ultimatum: Ili će potražiti pomoć, ili ćete raskinuti. Vaše strpljenje, razumevanje i ljubav ne mogu mu pomoći da prestane da pije. Njemu je potrebna stručna pomoć.

Alkoholičar

Volite ga dovoljno da biste insistirali da je dobije, a ako neće, volite sebe dovoljno da ga napustite i zaštitite sebe od daljeg povređivanja.

Šta možete da uradite ako Vi imate problem sa pićem:
Ako ste spremni da priznate sebi da i Vi imate problem zavisnosti od alkohola, neka  vaš drugi korak bude da potražite stručnu pomoć. Obratite se i svojoj porodici i prijateljima i recite im da će Vam biti potrebna njihova pomoć dok se opravljate. Shvatite da alkoholom povređujute ljude koje volite, kao i sebe samog. Suočavanjem sa problem koji je alkohol naneo Vama i vašim najbližima, počinje i vaše stvarno i potpuno izlečenje.

Оlivеra Haјrоvić, spec.med.psihologije
Prеdbračnо savеtоvalištе
Makеdоnska 4, Bеоgrad
Kоnt. tеl. 063/7382204

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem