Magazin

Selidba posle venčanja - saveti za brzo preseljenje za mlade bračne parove

25.03.2022

Ukoliko ste došli do ovog životnog poglavlja, verovatno već ne znate šta ćete od sebe. Selidba se smatra jednim od najstresnijih životnih događaja, i to sa razlogom ‒ ona predstavlja veliku promenu u životu, ali i veliku obavezu.

Međutim, selidbu je moguće obaviti vrlo brzo i bez po muke, samo ukoliko se dobro organizujete.

U nastavku teksta za vas smo pripremili par saveta koji će vaše preseljenje učiniti lakšim i bezbolnijim. Pročitajte naš tekst i saznajte kako da na lak način obavite predstojeću selidbu, bez imalo stresa!

#1 Dobro zaštitite sve svoje stvari prilikom pakovanja za selidbu

Pakovanje stvari je prvi korak svake selidbe. Sigurno vam se zavrti u glavi samo na pomisao svih stvari koje ćete morati da spakujete. Kabast i težak nameštaj, lomljivi predmeti poput posuđa i ramova sa slikama, te odeća, obuća i sve ostale lične sitnice koje posedujete ‒ sve ovo je potrebno spakovati i preneti na vaše novo zajedničko mesto stanovanja.

Pre svega, bitno je paziti da se stvari spakuju tako da se ne mogu oštetiti. Ukoliko dobro ne zaštitite sve svoje stvari, osim krnjenja nameštaja, postoji velika verovatnoća da će se predmeti od stakla i keramike slomiti. Među njima su nesumnjivo i pokloni za venčanje od vama dragih osoba, stoga je od velike važnosti da ih adekvatno zaštitite.

Sigurni smo da vam nakon svadbe ne trebaju dodatni izdaci!

Zato kupite čvrste i izdržljive kutije za pakovanje i olakšajte proces selidbe tako što ćete biti sigurni da se vaša imovina prilikom transporta neće oštetiti. Tako ćete sebe poštedeti velikog stresa, ali i eventualnih dodatnih troškova u slučaju oštećenja vaših stvari.

Prilikom pakovanja lomljivih stvari, obavezno nabavite i zaštitnu puc puc foliju kojom ćete obložiti unutrašnjost kutije i popuniti prostore između predmeta, kako se ne bi desilo da se oni unutar kutije izlome jedni o druge.

Selidba kutije

#2 Prvo spakujte stvari koje vam nisu svakodnevno potrebne

Selidba se ne može obaviti u toku jednog dana. Prvo morate isplanirati ceo proces i nabaviti sve što vam je potrebno za pakovanje stvari, te spakovati sve stvari koje posedujete, pre nego što ih o jednom trošku transportujete na svoju novu adresu.

Osim što je sam proces selidbe zahtevan, pokušaj da sve odradite u što kraćem, često nerealnom roku, često može doneti dodatan stres koji vam nikako ne treba.

Zato je preporuka da ne žurite, već da se prema cilju krećete polako i u granicama svojih mogućnosti ‒ baš kao i kod organizacije venčanja. U slučaju selidbe, ovo često podrazumeva pakovanje koje traje i par dana.

Upravo iz tog razloga, bitno je da pakovanje započnete od stvari koje trenutno ne koristite, kao što su to odeća koja nije za trenutnu sezonu, posuđe za specijalne prilike, knjige itd. Tek na kraju pakovanja i kada je transport već zakazan, spakujte i poslednje stvari, koje ćete kada se preselite prve i raspakovati.

#3 Pakujte stvari tematski i olakšajte sebi preseljenje

Još jedna prednost kutija za pakovanje jeste to što ćete pomoću njih uvesti organizaciju u svoju selidbu. Naime, lako je na brzinu se spakovati i sve stvari potrpati u nasumično odabrane kutije. Međutim, ova praksa doneće vam velike glavobolje prilikom raspakivanja.

Zato je bitno da od početka pakovanja razvijete dobar sistem. Podelite stvari u kutije tematski i smisleno. Odeću pakujte u kutije po sezonama, a posuđe po nameni. Jedna kutija neka bude odvojena za posteljinu, druga za pribor za kupatilo, treća za stvari za čišćenje itd.

Takođe, obavezno na svakoj kutiji markerom naznačite šta se u njoj nalazi, a lomljive i dragocene stvari poput servisa za ručavanje koji ste nasledili od bake i koji je već generacijama u vašoj porodici obeležite odgovarajućom oznakom. Ovo će vam mnogo pomoći i prilikom raspakivanja, jer ćete biti u mogućnosti da brzo nađete sve što vam treba.

Selidba kutije pakovanje stvari

#4 Dobra organizacija za ekspresnu selidbu - podelite zaduženja sa svojim partnerom

Isto kao što ćete tokom zajedničkog života deliti kućne poslove, i tokom selidbe potrebno je da podelite zaduženja, jer ćete samo zajedničkim snagama uspeti da obavite dobar posao.

Organizacija selidbe jednako je važna kao i organizacija venčanja ili odabir zajedničkog stana, te je bitno da se kroz ceo ovaj proces konsultujete i sarađujete. Dogovorite se kome je šta lakše ili manje mrsko da radi ‒ na taj način olakšaćete jedno drugom i učiniti selidbu zanimljivijom.

Ukoliko mislite da ste efikasniji kada radite odvojeno, možete se podeliti po sobama, ili po tipu zadatka (npr. pakovanje u kutije ili oblaganje nameštaja zaštitnom folijom). Takođe, sve možete raditi zajedno, ukoliko mislite da ćete tako biti brži.

Sve zavisi od vaših ideja i načina na koji funkcionišete. Stoga, najbolje je da se prvo dogovorite pre nego što krenete u akciju.

Dakle, pre nego što počnete sa selidbom, prvo dobro razradite strategiju koja će oboma najviše odgovarati, a tek onda se bacite na posao. Poslušajte naše savete, i možete biti sigurni da će preseljenje proći lagano i bez muke!

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem