Magazin

Saveti za mlade bračne parove: Kupovina i opremanje prve zajedničke nekretnine

14.06.2023

Nakon što ste doneli jednu od najvažnijih odluka u vašem životu i uplovili u bračne vode, vreme je da razmislite o vašem zajedničkom mestu gde ćete kreirate uspomene i nezaboravne trenutke koji vam predstoje. Kupovina nekretnine je nakon organizacije venčanja, sigurno najuzbudljiviji događaj koji vas očekuje, a sam proces ume da bude dugotrajan, stresan, a ponekada i neizvestan. Ova značajna životna investicija ne dešava se toliko često, zato je važno pristupiti joj sa puno strpljenja, energije, kao i prethodnog detaljnog istraživanja tržišta i svih aspekata kupovine i opremanja nekretnine.

Ukoliko pratite proverene savete, očekuju vas slatke muke i nezaboravna avantura koja će zasigurno rezultirati vašim domom iz snova.

Poznavanje sopstvenih potreba

Pre nego što uopšte pristupite pretrazi, neophodno je da postavite sebi nekoliko važnih pitanja koja se tiču karakteristika vaše buduće nekretnine, te pokušate da na osnovu odgovora olakšate sebi prve korake. Jedna od značajnih stavki kada je u pitanju odabir prve nekretnine jeste njena kvadratura. Ukoliko planirate porodicu, morate imati u vidu taj podatak prilikom pretrage stanova, jer porodica iziskuje više prostorija i možda nešto drugačiji raspored. Takođe, ako se neko od vas bavi onlajn poslovanjem, onda će vam sigurno biti potrebna jedna dodatna prostorija koju ćete adapirati u kućnu kancelariju. Lokacija same nekretnine je još jedan bitan faktor i igra veliku ulogu prilikom donošenja odluke o kupovini stana ili kuće. Periferije gradova su obično mirnije i bolje prilagođene porodicama, ali su zato nešto udaljenije od značajnih tačaka, ali samim tim i povoljnije. Lokacija i kvadratura su segmenti koji direktno određuju cenu nekretnine, stoga je neophodno unapred postaviti prioritete, poštujući budžet kojim rapolažete.

Detaljno istraživanje tržišta

Ovaj segment celokupnog procesa kupovine nekretnine spada verovatno u najzahtevnije i najmanje zabavne, ali ukoliko ga realizujete pravilno, može vam uštedeti novac i doneti ponudu koja se ne propušta. Svakodnevnim praćenjem oglasa, imaćete bolju uvid u stanje na tržištu nekretnina, samim tim i jasniju sliku o tome na koji način se kreću cene i šta diktira njenu visinu. Prodaja porodičnih stanova koju Beograd ili neki drugi veći grad beleže u stalnom je porastu, ali je istovremeno i ponuda izuzetno bogata i odgovara na različite potrebe potencijalnih kupaca. Cene nekretnina u prestonici su nešto više u odnosu na druge gradove, ali Beograd ima mnogo toga da ponudi - raspolaže najvećim brojem poslovnih prilika, opcija za obrazovanje i usavršavanje bilo koje vrste, kao i bogatom ponudom kulturno-zabavnih sadržaja, kako za odrasle, tako i za decu.

Angažujte majstore od poverenja

Bez obzira da li ste se odlučili za novu nekretninu ili staru kojoj je potrebna adaptacija, moraćete angažovati različite vrste majstora, poput električara, keramičara, vodoinstalatera ili stolara. Danas nije jednostavno naći kvalitetne majstore od poverenja, stoga je važno da se dobro raspitate i kontaktirate one za koje ste isključivo dobili preporuku. Neophodno je da napravite okviran finansijski plan i odredite koji deo novca će biti namenjen za adaptaciju ili pravljenje kuhinje po meri, ali i da uvek imate u vidu neplanirane troškove, jer gotovo da nijedno opremanje objekta ne može da prođe bez njih. Ukoliko neki od poslova možete da uradite samostalno ili uz pomoć prijatelja, uštedećete značajan deo novca i preusmeriti ga na druge segmente.

Kupovina nameštaja i uređaja

Dolazimo do zabavnijeg dela opremanja nekretnine, a to jeste odabir odgovarajućeg nameštaja i kupovina potrebnih uređaja za svakodnevno funkcionisanje. Komfor i funkcionalnost predstavljaju neophodnost kada je reč o kupovini nameštaja, stoga ne bi trebalo da štedite na ovim važnim činiocima vašeg doma. Kvalitetan nameštaj je jedan vid investicije i ukoliko želite da bude dugotrajan i da vam ne zadaje glavobolje svako malo, onda se pripremite da izdvojite nešto više novca za kupovinu sofe, bračnog kreveta i trpezarijskog stola i stolica. Ista logika se odnosi i na uređaje bele tehnike bez kojih ne možemo da zamislimo dan, kao i sitne kućne aparate koji nam olakšavaju svakodnevno funkcionisanje.

Detaljima oplemenite prostor

Završni deo opremanja prostora i trenutak kada ćete u njega uneti deo vaše ličnosti i učiniti da se u svakom trenutku osećate prijatno dok boravite u njemu. Jer, to i jeste cilj svakog doma - toplina, udobnost i uživanjem u svakom njegovom kutku. Za dekorisanje prostora vam nije neophodno mnogo novca, već malo kreativnosti i smelosti da kombinujete boje i materijale koji na prvi pogled deluju nespojivo. Inspiraciju uvek možete potražite na specijalizovanim sajtovima koji se bave uređenjem prostora, a detalji poput ukrasnih lampi, umetničkih slika ili postera, kao prirodno ili veštačko cveće, definitivno će oplemeniti vaš dom i uneti u njega dozu originalnosti.

Proces kupovine i opremanja prve zajedničke nekretnine ume da bude dugotrajan i prepun izazova, ali bitno je ne donositi ishitrene odluke i ispitati sve mogućnosti koje u datom trenutku postoje na tržištu nekretnina. Budite strpljivi, koristite proverene savete i uživajte u procesu kreiranja vašeg prvog zajedničkog doma. Srećno!

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem