Magazin

TEST PRE VENČANJA

30.06.2020 Video

8 pitanja za oboje

Kada razmišljamo o pronalaženju nekoga, zaljubljivanju i planovima o zajedničkom životu, retko pomislimo na jedno od mogućih ishoda venčanja - razvodu. Razvod je, nažalost, stvarni deo nekih odnosa. Ali postoji tanka linija između realnosti i zastrašivanja. Iako se razvodi definitivno događaju, to ne znači da se mora desiti i vama.

Ne možete sprečiti da vam život stane na put, a pojavljuju se neočekivane prepreke i iskušenja. Tada možete biti sigurni da će im odoleti vaš odnos koji je jak i stabilan.

Čak i u skoro idealnim vezama, osnove odnosa počinju pre venčanja. Kada biste mogli da zamislite da svi imaju te velike, važne razgovore u vezi pre sklapanja braka, iznenadili biste se koliko problema završi ispod tepiha ili ih partneri potpuno zanemare.

Postavljanje pravih pitanja može vam pomoći da u bračni život zakoračite sigurnim koracima, i tada za vas nema bojazni od razvoda.

 Nudimo vam osam pitanja koja treba da postavite partneru pre venčanja, jer vas sada neprijatan razgovor može poštedeti od mnoštva problema koji se mogu javiti kasnije.

 1.     Koji su tvoji finansijski ciljevi i na koji način ih možemo postići?

  • Prvo i najvažnije, morate razgovarati o novcu. Novac je izvor stresa broj jedan među parovima, pa je presudno biti na istoj strani. Pitanje o finansijskim ciljevima mnogo je pozitivnije nego od toga da krenete da prebacujete jedno drugom o zanemarivanju plaćanja računa ili trošenja novaca na lične stvari i zadovoljstva.

Želite da razgovarate i shvatite da li ste vas dvoje finansijski kompatibilni - ne u smislu koliko zarađujete, već u načinu na koji gledate i upravljate novcem.

 2.     Kako ti mogu pomoći kada si pod stresom?

  • Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svog partnera je da naučite kako da mu pomognete kada padne. Nekima je potrebno uveravanje, drugima treba prostora, treći vole da razgovaraju - svi su različiti. Ali kada smo zapravo pod stresom i borimo se, možda nećemo moći u potpunosti da komuniciramo o tim potrebama. Unapred uspostavljanje onoga što vam je potrebno, znači, da ste vi i vaš partner u mogućnosti da pomognete jedno drugom i da se izborite sa stresom koji nastane.

 3.     Da li želiš decu i šta bi sve učinio/la da to postignemo?

  • Pretpostavljamo da svi razgovaraju o deci pre venčanja - ali to se ponekad i ne dogodi. Bez sumnje bi definitivno trebalo da razgovarate o tome da li ih oboje želite ili ne. Preporučuje se da imate i širi razgovor. Boreći se da zatrudnite može biti pogubno u vezi. Brak nije vreme kada shvatite da jedno od vas želi da prođe veštačku oplodnju, a drugi misli da je to previše izazovno. Ili je jedno od vas otvoreno za usvajanje, a drugi nije. Možda se vaša mišljenja mogu vremenom promeniti, kada i ako ste zaista na toj poziciji, rano razgovaranje može vam osigurati da uđete u situaciju kao tim.

 4.     Kakav je tvoj način komunikacije?

  • Svi znaju da je komunikacija presudna za vezu, ali veoma je teško da znate kako imati zdravu komunikaciju ako vam se čini da imate različite stilove komunikacije. Otključajte problem komunikacije i sve ostalo postaje lakše.

 5.     Koji su tvoji razlozi za raskid veze?

  •  Svi imaju određene razloge zbog kojih bi bili prinuđeni da okončaju vezu. Možda su u pitanju tradicionalna pitanja - da li želiš decu, u kojoj religiji bismo odgajali našu decu, šta ti je potrebno od partnera, ali mogu izgledati i potpuno drugačije. Vaši razlozi bi mogli biti i oko mesta gde treba da živite, strastvenih projekata koje želite da sledite ili ciljeva karijere za koje vam je potrebna podrška. Poznavanje ovih elementarnih stvari pružiće vam jasnu sliku vaše budućnosti i zajedničkog života. Ako se podudarate u svim eventualnim razlozima za raskid, vaš brak ima mnogo veće šanse za opstanak.

 6.     Koliko ti je potrebno slobodnog vremena i ličnog prostora?

  • Svima je potrebno neko svoje vreme i prostor. Međutim, nekim ljudima treba više nego drugima. Ako ne znate da je slobodno vreme normalna potreba vašeg partnera, možete pretpostaviti da su se oni povukli, besni ili uvređeni jer traže prostor. Za dobar i zdrav odnos neophodno je da oboje na početku prihvatite činjenicu da oboma treba malo ličnog vremena i prostora. Videćete kako se to pozitivno manifestuje na vašu vezu. Ne samo da će to ojačati vaš odnos, već će sprečiti i zabune u budućnosti.

 7.     Koji je tvoj najveći strah?

  •  Možda to nije lako pitanje, ali jedino otvorenim razgovorom o svemu možete doprineti da vaš odnos i veza rastu i žive. Brak podrazumeva međusobno razumevanja i poštovanje - a ne samo razumevanje vaših nada, snova i ambicija. Takođe se radi o razumevanju strahova, žaljenja i borbi. Obavezno postavljajte teška pitanja i vaš brak će imati mnogo dublji nivo razumevanja.

 8.     Šta za tebe znači brak?

  • Brak ne znači svima isto. Neki misle da je to gotovo sveprožimajuće partnerstvo, neki misle da je to pravni sporazum. Otvoren razgovor o vašim viđenjima braka i bračne zajednice može vam pomoći da niko od vas nema potrebe ili očekivanja koja se neće ispuniti. Doživećete tada kao da zajedno pristupate ovom sledećem poglavlju u vašem životu. 

Ne postoji garancija da ne dođe do razvoda braka, ali pre toga možete mu pružiti najbolju priliku da opstane i da se nadogradi. Razgovor pre venčanja  o ovim velikim problemima može vam obezbediti ostvarenje vaših želja i očekivanja. Jasno postavljeni i definisani ciljevi oba partnera mogu osigurati da uđete u bračni život na što čvršćoj osnovi. Kada ste u nedoumici, komunicirajte - postavljajte pitanja, slušajte i razgovarajte. To je najkraći put kroz bilo koju prepreku.

 

Izvor: Brides.com

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem