Magazin

Kako da venčanje učinite savršenim?

05.06.2021

Kako da venčanje učinite savršenim?

Venčanje je samo po sebi poseban događaj koji se pamti celoga života, pa samim tim želimo da ovaj dan učinimo što savršenijim. Potrebno je da sve protekne u najboljem redu za šta su potrebne dugotrajne pripreme.

Koliko ćete vremena utrošiti u organizaciju celokupnog događaja zavisi od faktora poput broja zvanica, lokacije i mnogih drugih stvari. Započnite pripreme na vreme i ne dozvolite da neke bitne stvari rešavate u poslednjem trenutku, te makar smanjite stres koga će svakako biti u nekoj meri.

Ukoliko ne želite da sami ulazite u ceo proces pripreme, to možete prepustiti firmi koja se profesionalno bavi ovim poslom. Međutim, svakako da ćete biti uključeni, jer konačnu odluku po pitanju mnogih stvari na kraju donosite vi.

U nastavku teksta pročitajte nešto više o bitnim elementima za savršen dan venčanja koje će se pamtiti i prepričavati.

Hrana mora biti kvalitetna i po ukusu za svakoga

Pitanje odabira hrane će u mnogome zavisiti od restorana u kojem planirate proslavu, te sa njima morate utanačiti izgled menija i to koja hrana će biti servirana, a jedini preduslov je da sve bude toplo, sveže i u dovoljnim količinama.

Ukoliko želite tradicionalne specijalitete, nikako nećete pogrešiti sa klasičnim suhomesnatim predjelom, sirevima, pitama i drugim domaćim specijalitetima. Nakon toga se uglavnom seriviraju supa ili čorba, pa zatim sledi glavno jelo u vidu sarme, pečenja i roštilja.

Određeni deo ovog klasičnog menija morate ispoštovati, ali ukoliko vam organizacija dozvoljava, možete dodati neka posebna i neobična jela, te tako zadovoljiti one sa nešto zahtevnijim i prefinjenijim ukusom.

Najučestalije i moderno rešenje po pitanju serviranja hrane je švedski sto zbog praktičnosti i lepog dekorisanja hrane poslužene u velikim ovalima. Imajte u vidu da neki od vaših gostiju mogu biti vegani ili vegetarijanci pa se o tome raspitajte, te prilagodite izbor hrane tako da odgovara i njima.

Na kraju nam dolaze unikatne torte kojima niko ne može odoleti. Odlučite se za klasične slatkiše iz ponude restorana ili sami izaberete poslastičarnicu koja će vas snabdeti neobičnim i finim poslasticama. Prema našem tradicionalnom običaju, mnoge rođake će vam zasigurno doneti kvalitetne domaće torte napravljene po starim receptima, što će doprineti još širem izboru dezerta.

Mlada mladoženja venčanje poljubac

Kakvu lokaciju za venčanje želite?

Odabir lokacije za venčanje će u mnogome odrediti pitanje da li želite tradicionalno venčanje u velikoj sali sa puno gostiju ili želite da okupite uži krug rodbine i prijatelja. Za nešto hladnije vreme se ipak preporučuje proslava u unutrašnjosti neke od prilagođenih sala za velike proslave.

Sa druge strane, letnji period vam daje širi spektar po pitanju izbora lokacije za venčanje, tako da se možete odlučiti za otvoren prostor. Ovakav tip proslave je uglavnom namenjenem za nešto manji broj ljudi, dok biste muziku, serviranje hrane i pića mogli bolje adaptirati vašem ukusu.

Lokacije za ovakav tip proslave se uglavnom nalaze u okolini gradova, udaljenih od gužve i u bliskom dodiru sa prirodom, najčešće u blizini reke. Takođe, sve je više restorana sa velikim i prilagođenim prostorom na otvorenom za organizaciju venčanja u gradu, gde nećete imati utisak da ste blizu samog centra.

Takođe, ukoliko planirate tematsku proslavu na otvorenom sa manjim brojem ljudi, možete prilagoditi pozivnice za venčanje tako da one budu pravo malo remek delo.

Venčanje u crkvi i matičar

Prema tradicionalnim srpskim običajima, podrazumeva se venčanje u crkvi, kod matičara i nakon svega toga proslava u restoranu. Nema potrebe da detaljnije opisujemo sve običaje, s obzirom da ih ima puno i da se razlikuju prema tome iz kog ste dela zemlje.

Međutim, imate opciju da crkveno venčanje pomerite za neki drugi datum u odnosu na dan građanskog venčanja i proslave. To može biti poprilično efikasno rešenje, s obzirom da ćete tako uštedeti vreme i neće biti potrebe za žurbom i bespotrebnim umaranjem. Obavezno razmotrite ovu mogućnost ako imate veliki broj gostiju.

Venčanje pred matičarem je nešto što se uvek praktikuje na dan proslave i predstavlja sklapanje braka, ne samo kao emotivne veze, već i pravno obavezujućeg ugovora. Građansko venčanje možete obaviti u opštini sa kumovima i najužom rodbinom ili dovesti matičara u restoran, što će značajno ulepšati događaj i doprineti njegovoj svečanosti.

Muzika će upotpuniti večernju žurku

Izborom benda za venčanje, možete u mnogome doprineti tome kakva će atmosfera biti na proslavi. Pre nego što rezervišete određeni muzički sastav, sami se uverite u njihov kvalitet ili se raspitajte od proverenih izvora o tome kakvu žurku mogu da naprave.

Kod muzike je naravno nemoguće da se svima dopadne, tako da ćete uvek imati određen broj ljudi koji će presedeti skoro celo veče, ali se ipak potrudite da prilagodite muziku tako da ona bude što komercijalnija, makar na početku i sredini venčanja. 

Za sam kraj, ali ne i najmanje važno, odaberite venčanicu i odelo, koje će vas učiniti najlepšim parom i ne dozvolite da vam bilo ko ukrade taj dan. Pored toga, definitivno morate da se potrudite oko organizacije venčanja ukoliko želite da ono bude onakvim kakvim ste ga oduvek zamišljali. Profesionalna agencija za organizaciju venčanja vam može pomoći u celokupnoj pripremi, te na taj način učiniti ovaj dan još boljim.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem