Magazin

Kako da vam ništa ne promakne pri organizaciji venčanja?

01.03.2023

Početak zajedničkog života dvoje ljudi slavi se jednom od najsvečanijih proslava - venčanjem. Sam povod zbog kog se organizuje govori o važnosti ovog događaja, te tako i priprema za isti često iziskuje mnogo truda i posvećenosti.

Među stavkama koje treba organizovati mnoge  će se odmah naći na vašoj listi, međutim, postoje određene sitnice na koje mladenci ne obrate pažnju, i kojih se obično sete neposredno pred venčanje. Evo teksta koji će vas podsetiti na detalje koje možda niste imali u vidu.

Logistički detalji na koje se često ne obrati pažnja

Obično se čitava procedura venčanja odvaja na više lokacija, počev od mladinog doma, preko crkve, a potom i restorana, nekada se ide i u opštinu ukoliko matičar ne dolazi u restoran. Promena svih ovih lokacija zahteva dobro planiranje vremena, pa ponekad savršena organizacija venčanja znači i angažovanje pomoći profesionalaca.

To bi značilo da angažujete profesionalce koji će organizovati čitavu proceduru za vas, ili da angažujete svoje najbliže da misle o određenim stvarima umesto vas. Konkretno, kada su logistički detalji u pitanjupotrebno je da izračunate koliko će vam vremena biti potrebno da se prevezete od mladinog doma do crkve, a zatim od crkve do restorana. Da li će gosti moći da se parkiraju ispred oba objekta?

Koliko ćete se zadržati ispred mladinog doma, i koliko vremena će biti potrošeno na poznati običaj “kupovine mlade”? Zatim, koliko će vam vremena biti potrebno da napravite fotografije?Da li ćete vaše zajedničke fotografije praviti pre svadbe ili nakon crkvenog venčanja dok vas gosti čekaju u restoranu. Da li će njima do tada biti poslužena hrana, ili će se čekati da i vi dođete u svečanu salu?

Sve ove detalje treba da uzmete u obzir pre svadbe. Kada dođe veliki dan poneće vas euforija i malo toga ćete moći da držite pod kontrolom. Ako isplanirate sve što detaljnije, nepredviđena odugovlačenja ćete svesti na minimum. Svadbe traju ceo dan, što je prilično iscrpljujuće pa će zato i gosti biti raspoloženiji ako je sve dobro organizovano.

Mlada i mladoženja poljubac

Dekoracioni detalji - kako da se sve uklopi?

Prostor u kome će se održavati venčanje je bajkovit ambijent dekorisan po vašoj meri tako da predstavlja vaš kutak ljubavi koji ćete podeliti sa svojim gostima. Ipak, ponekad je potrebno pomiriti naše želje sa mogućnostima koje prostor ima, i sa time da li će dekoracija remetiti funkcionalnost i praktičnost.

Nekada na stolovima ima previše detalja, poput cveća u vazama, sveća, lampiona, ukrasnih kutijica, i poklona za goste, pa kada dođe do toga da treba a se posluži hrana stolovi budu ponestane prostora. Kada na sve to dodate torbice, telefone, fotografije i druge predmete koje će gosti želeti da stave na sto, odjednom će stolovi biti zatrpani.

Ovo se sve može izbeći ako pre svadbe procenite da li će vaša dekoracija biti jednako lepa, raskošna i funkcionalna. Prilikom donošenja ove odluke mnogo vam može pomoći i osoblje restorana ili svečane sale u kojoj se održava vaše venčanje. Njihovo iskustvo i vaše ideje iznedriće dobitnu kombinaciju.

Šta poneti kao “prvu pomoć” na venčanju?

Kao što smo već rekli svadba je događaj koji traje ceo dan i zbog toga iziskuje mnogo energije za sve goste, a posebno za mladence. Zato je potrebno da obezbedite “prvu pomoć” koja vam može zatrebati tokom celog dana. I mlada i mladoženja se mogu presvući tokom svadbe. Mladoženja može poneti dodatnu košulju, ili dodatni par čarapa.

Mlada će već unapred odlučiti da li će uzimati jednu venčanicu za ceremoniju venčanja, a drugu za žurku, u svakom slučaju ono što je sigurno je da treba da ponese još jedan par grilon čarapa ukoliko ih nosi, zatim još jedan par sandala ili cipela koje će joj biti udbnije za ples.

Ukosnice, gumica za kosu, ruž, maskara, kameni puder, vlažne maramice i ostale rekvizite pomoću kojih se može popraviti šminka i frizura su takođe dobrodošle. Ovo ne morate vi konkretno nositi, ali zadužite nekoga da se pobrine za ovo. Možda vam u toku svadbe ne padne na pamet da popravite šminku, ali možda to i poželite, zato imajte ovo spremno za svaki slučaj.

Ne bi bilo zgoreg da ponesete i neki lek na svadbu. To može biti kafetin, aspirin ili nešto drugo što pijete za glavobolju. Pri ruci vam se mogu naći i vitamini, odnosno kesice magnezijuma ili vitamina C koji će vam podići energiju onda kada već krenete da se umarate.

Takođe, ne zaboravite da pijete dosta tečnosti tokom slavlja, i vrlo važno - ne zaboravite da jedete. S ove tačke gledišta deluje kao da je to nemoguće zaboraviti, ali ova jedinstvena proslava toliko ponese da se ponekad zaista zaboravi na osnovne potrebe.

Možda ste se tokom čitanja ovog teksta setili još nekih stvari na koje bi trebalo misliti pre svadbe, zato ih zabeležite odmah i postarajte se da što više toga pripremite pre velikog dana, kako biste uživali u vašem venčanju onako kako zaslužujete.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem